investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Oproti letošním minimům si řidiči připlatí dvě koruny za litr benzínu a korunu za litr nafty

24.10.2019

V letošním roce byl litr benzínu nejlevnější...

V letošním roce byl litr benzínu nejlevnější 16. února, kdy v průměru stál 30,33 koruny. Nafta dosáhla letošního cenového dna ve stejný den, kdy v průměru stála 30,88 koruny za litr. Od té doby se cena benzínu zvyšovala výrazně rychleji než cena nafty. Zlom nastal v červnu, odkdy ceny pohonných hmot mají tendenci klesat. Aktuálně se litr benzínu prodává v průměru za 32,33 koruny a nafta za 31,87 koruny za litr. Pozvolné snižování cen bude pokračovat i v příštím týdnu. K minimům z letošního roku se však ceny v závěru roku již nevrátí.

Trend snižování cen na čerpacích stanicích má negativní vliv na marže pumpařů. Stále však mají prostor pro další pokles cen. Současné ceny pohonných hmot jsou obvyklé při aktuální ceně ropy Brent na úrovni kolem 61 dolarů za barel. Pumpaři však mohou využít posilování koruny vůči dolaru k tomu, aby pohonné hmoty dál mírně zlevňovaly. V závěru roku lze očekávat, že se ceny pohonných hmot začnou ustalovat. Zároveň bude docházet ke sbližování cen benzínu a nafty.



 

Koruna by do budoucna mohla dál posilovat vůči dolaru, protože Americká centrální banka (Fed) pravděpodobně bude pokračovat v rozvolňování měnové politiky. Podobný vývoj lze očekávat i v eurozóně. Oproti tomu Česká národní banka zřejmě bude udržovat současné nastavení úrokových sazeb. Pro mnohé investory by se v důsledku tohoto vývoje mohla korunová aktiva jevit jako atraktivnější. To by mohlo zvýšit poptávku po nákupu korun, což by vedlo k posílení kurzu koruny a vytvoření prostoru pro další zlevňování pohonných hmot v průběhu příštího roku.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Na ropném trhu se okrajově řeší problematika Sýrie. Podle ruského ministerstva zahraničních věcí by syrská vláda měla získat kontrolu nad všemi ropnými zařízeními na severovýchodě země. Situace v Sýrii však nemá příliš velký dopad na ropný trh. Spíše se očekává průlom v obchodních válkách, který by mohl nastartovat růst ceny ropy. Obchodníci jsou však ohledně dalšího vývoje kolem obchodních válek opatrní."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top