investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Obchodní války v kontextu snižování úrokových sazeb

02.08.2019

Americký prezident Donald Trump oznámil...

Americký prezident Donald Trump oznámil, že uvalí nová cla na čínské zboží v objemu 300 miliard dolarů. Trhy ve Spojených státech na tuto informaci zareagovaly prudkým propadem. Ten se posléze přenesl i na další trhy ve světě. Cena ropy téměř okamžitě spadla o 8 procent. Rovněž oslabila hodnota dolaru.

Oznámení Donalda Trumpa přišlo jen krátce poté, co Americká centrální banka (Fed) snížila úrokové sazby, aby podpořila ekonomiku. Rozhodnutí Donalda Trumpa o uvalení nových cel jde však proti tomuto rozhodnutí, protože vyšší cla povedou ke zpomalování ekonomického růstu. Bude proto zajímavé sledovat, které z nových opatření se nakonec ukáže jako zásadnější.



 

Nová cla na čínské zboží budou zvyšovat cenovou hladinu ve Spojených státech. Podobně by mělo zafungovat i snížení úrokových sazeb. V tomto ohledu se oba kroky mohou doplňovat. Pro americkou ekonomiku by však bylo škodlivé, kdyby inflace skokově vzrostla. Je proto možné, že obchodní války nakonec ovlivní i budoucí rozhodování o nastavení měnové politiky.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Snížení úrokových sazeb by mělo vést k oslabování americké měny. Slabší kurz dolaru by zas měl pomoci americkým exportérům, aby byli konkurenceschopnější na zahraničních trzích. Snižování deficitu amerického zahraničního obchodu však mohou bránit odvetná opatření z čínské strany."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top