investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nízké úroky na hypotékách přilákaly nové klienty

20.08.2020

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech opět klesla...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech opět klesla. V červenci dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 2,15 procenta, což bylo o 0,06 procentního bodu méně než v červnu. Oproti červenci loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,68 procenta, došlo ke snížení o 0,53 procentního bodu.

Vzhledem k nastavení základní úrokové sazby v ekonomice ve výši 0,25 procenta lze v následujících měsících očekávat, že bude docházet k dalšímu snižování hypotečních sazeb. Průměrná úroková sazba na hypotékách by do konce roku mohla začínat jedničkou. To by výrazně motivovalo ke sjednávání nových hypoték i refinancování stávajících.

 

Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo na hypotečních úvěrech poskytnuto 131,15 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku došlo k navýšení objemu poskytnutých hypoték o 32,12 miliardy korun. Rozhodně tedy nemůžeme říct, že by důsledky pandemie koronaviru snížily zájem lidí o hypoteční úvěry. V samotném červenci bylo poskytnuto 7 867 hypoték za 21,60 miliardy korun.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Nejvýraznější překážkou pro nákup nemovitostí zůstávají vysoké ceny na realitním trhu, které se ani v rámci pandemie koronaviru nesnížily. To se odráží ve výši průměrné hypotéky, která již dosáhla na úroveň 2,75 milionu korun. Hypotečnímu trhu pomohlo, že Česká národní banka již dříve zrušila doporučení ohledně limitu ukazatele DTI. Ten vyjadřuje poměr celkového dluhu žadatele o hypotéku vůči výši jeho čistého ročního příjmu.

 

Od července navíc došlo ke zrušení dalšího doporučení České národní banky ohledně limitu ukazatele DSTI, který vyjadřuje poměr měsíční splátky dluhu vůči čistému příjmu. To rovněž pomohlo podpořit poskytování hypotečních úvěrů. V této souvislosti je však nutné upozornit, že peníze z hypoték nakonec skončí na realitním trhu, kde kvůli nedostatku nemovitostí lze očekávat další růst cen. To do budoucna může zhoršit dostupnost bydlení v naší zemi.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Z hypotečního trhu je pumpováno obří množství prostředků na realitní trh, kde lze kvůli nedostatku nemovitostí očekávat růst cen. To do budoucna může zhoršit dostupnost bydlení v České republice."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top