investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Nissan a Renault investují v Indii 600 milionů USD

13.02.2023

Tímto krokem se snaží reagovat na klesající tržní podíly na indickém trhu...

Automobilky Nissan a Renault investují v Indii 600 milionů dolarů (13,3 miliardy Kč) do výroby šesti nových modelů. O investici dnes informovaly na webu své aliance. Tímto krokem se snaží reagovat na klesající tržní podíly na indickém trhu, který nabývá na globálním významu, uvedla Reuters. Automobilky minulý týden oznámily restrukturalizaci své aliance a vedle Indie se zavázaly spolupracovat i v Evropě a Latinské Americe.

"Tato investice je velmi významná nejen co se týče produktů, ale i technologií, jako jsou elektromobily. Na rostoucím automobilovém trhu v Indii, který je třetím největším na světě, se chceme skutečně etablovat. Indii máme v plánu využít i jako základnu pro export," řekl novinářům provozní ředitel společnosti Nissan Ášvaní Gupta.

Každá z automobilek v Indii představí tři nové modely a při jejich vývoji budou spolupracovat. Avizovaly i sdílení součástek a technických řešení. Dva ze šesti modelů budou elektromobily - první, které výrobci v Indii uvedou.

Auta se budou vyrábět ve městě Čennaí na jihu Indie. Nissan a Renault tam společně vlastní závod s přidruženým výzkumným a vývojovým centrem. Obě společnosti měly na indickém trhu loni společně asi tříprocentní podíl.

Prodej aut v Indii loni vzrostl o 23 procent na 4,4 milionu, vyplývá z dat společnosti S&P Global Mobility. Indie tak loni poprvé předstihla Japonsko.

Továrna v Čennaí může ročně vyrobit přibližně půl milionu vozidel. Loni jich Renault nicméně v Indii prodal pouze 87.000 a Nissan 35.000.

Obě automobilky minulý týden oznámily restrukturalizaci své aliance. Renault má snížit podíl v partnerské japonské automobilce Nissan ze současných zhruba 43 na 15 procent. Stejný podíl, tedy 15 procent, v Renaultu drží i Nissan.

Architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, která byla založena v roce 1999, byl Carlos Ghosn, její pozdější ředitel. Japonskou automobilku tehdy zachránil před krachem. V roce 2016 do strategického partnerství přibyla japonská automobilka Mitsubishi.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top