investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Nezaměstnanost zůstala na 2,4 procenta. Trh práce je přehřátý

04.04.2018

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v únoru hodnoty 2,4 procenta. Nezaměstnanost je extrémně nízká i přes rychlý růst mezd...

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v únoru hodnoty 2,4 procenta. Nezaměstnanost je extrémně nízká i přes rychlý růst mezd. Výše mezd zatím nenavyšuje inflaci, která se drží poblíž svého cíle. Růst mezd tak reálně navyšuje životní úroveň zaměstnanců.

Rostoucí mzdové náklady vytváří silný tlak na méně efektivní firmy. Některé z nich se dokáží transformovat a zvýší svou produktivitu, jiné budou muset odejít z trhu. Nejvíce jsou ohroženy montovny, které měly jako hlavní konkurenční výhodu nízkou cenu práce v České republice.

Do budoucna by situace na trhu práce mohla navyšovat inflaci. Nejvíce by tak byli postiženi  nzaměstnanci, jimž nebyly navýšeny mzdy. Ohroženy by byly i další skupiny obyvatel, jako jsou důchodci či lidé pobírající rodičovský příspěvek. V případě negativního vývoje však může zasáhnout Česká národní banka, která prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb dokáže inflaci krotit.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top