investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nezaměstnanost klesla na 2,2 procenta

03.05.2018

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v březnu hodnoty 2,2 procenta.

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v březnu hodnoty 2,2 procenta. Na trhu práce je extrémní nedostatek volné pracovní síly, což negativně ovlivní zahajování sezónních prací. Největší problémy lze očekávat v zemědělství a stavebnictví, kde jsou zaměstnáváni nekvalifikovaní pracovníci z ciziny. Tento rok však bude i těchto pracovníků nedostatek.

Nízká nezaměstnanost navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Nízká nezaměstnanost celkově zlepšuje hospodaření veřejných rozpočtů výrazným způsobem.

 

Do budoucna by situace na trhu práce v kombinaci s rostoucí cenou ropy mohly navyšovat inflaci. To by nejvíce dolehlo na zaměstnance, kterým nebyly navýšeny mzdy. Ohroženy by byly i další skupiny obyvatel, jako jsou důchodci či lidé na rodičovské dovolené. V případě negativního vývoje však může zasáhnout Česká národní banka, která prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb dokáže inflaci krotit.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top