investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Německý koncern Siemens zvýšil celoroční zisk o 59 procent

11.11.2021

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila v uplynulém finančním roce čistý zisk o 59 procent na 6,7 miliardy eur...

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila v uplynulém finančním roce čistý zisk o 59 procent na 6,7 miliardy eur (169 miliard Kč). Uvedla to dnes ve své výsledkové zprávě. Siemens tak překonal svou vlastní prognózu, kterou v loňském fiskálním roce několikrát zvýšil, uvedla agentura DPA.

Finanční rok 2021 byl prvním rokem pod vedením generálního ředitele Rolanda Busche. A byl také prvním fiskálním rokem bez energetické součásti Siemens Energy, kterou firma vyčlenila do samostatné divize. Ta pak loni na podzim vstoupila na burzu. Siemens v ní drží už jen menšinový podíl a označuje se za technologicky zaměřenou firmu.


Siemens očekával celoroční zisk v rozmezí 6,1 miliardy až 6,4 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 13 procent na 62,3 miliardy eur. Firma zvýší dividendu o 50 eurocentů na čtyři eura na akcii.


Busch uvedl, že Siemens má za sebou velmi úspěšný start, ke kterému pravděpodobně přispělo i to, že byla ušetřena velké části ztrát bývalé energetické divize. Busch vidí optimisticky i nový fiskální rok, který začal v říjnu. Prognóza je však spíše opatrná. Firma uvedla, že očekává podobný hospodářský výsledek jako v uplynulém roce, kdy ale výsledky podpořil také mimořádný zisk 1,5 miliardy eur. Tempo růstu výnosů ale podle prognózy zpomalí a bude se pohybovat kolem pěti procent.


Stejně jako jiné firmy se i Siemens potýkal s obtížemi kvůli nedostatku polovodičů a dalších komponentů způsobenými problémy v dodavatelských řetězcích. Minulý měsíc švýcarský konkurent ABB uvedl, že krize v dodavatelském řetězci bude podle jeho názoru pokračovat i v příštím roce. Firma proto snížila výhled tržeb, uvedla agentura Reuters.


Siemens působí i v České republice, kde má sedm výrobních závodů, rozsáhlou obchodní strukturu, dvě centra sdílených služeb, 13 vývojových center a oddělení a deset kompetenčních center s globální působností. Hlavní tuzemské výrobní závody má v Trutnově, a to na nízkonapěťovou spínací techniku, a v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se vyrábějí elektromotory.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V roce 2020 byla ze společnosti Siemens vyčleněna její energetická divize. Tím vznikla nová společnost Siemens Energy.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top