investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Němci zjišťují, jak Google nakládá s osobními daty

25.05.2021

Německý antimonopolní úřad zahájil řízení s americkou společností Google...

Německý antimonopolní úřad zahájil řízení s americkou společností Google. Zjišťuje, jak nakládá s osobními údaji uživatelů a zda nezneužívá dominantního postavení na trhu. Vyšetřování se týká německé a irské odnože Googlu, stejně jako mateřské společnosti Alphabet, oznámil dnes úřad.

Antimonopolní úřad chce zjistit, zda Google uživatelům dává na výběr dostatek možností ohledně toho, jak bude s jejich osobními údaji nakládat a k čemu je může využívat. Tedy zda se uživatelé mohou rozhodnout i pro jinou volbu, pokud se jim nabízené možnosti nebudou zamlouvat.


Spolkový antimonopolní úřad zahájil řízení na základě nových ustanovení zákona o ochraně hospodářské soutěže v Německu, která se vztahují na velké digitální firmy. Podobné řízení už v minulých měsících úřady zahájily kvůli aktivitám firem Amazon a Facebook na německém trhu. Firmám, které jsou důležité pro konkurenci napříč trhy, může antimonopolní úřad podle nových ustanovení platných od ledna zakázat praktiky považované za protikonkurenční.


"Vzhledem k vysokému počtu digitálních služeb, které společnost Google nabízí, například vyhledávač Google, YouTube, Google Maps, operační systém Android a prohlížeč Chrome, lze tuto firmu považovat za významnou pro konkurenci napříč trhy," poznamenal šéf antimonopolního úřadu Andreas Mundt.


Google v reakci uvedl, že lidé jeho služby využívají proto, že jim usnadňují práci, ne proto, že je k tomu někdo nutí nebo proto, že nemají žádnou alternativu. "Dáváme lidem snadnou kontrolu nad tím, jak se jejich informace používají. Využívání osobních informací omezujeme," řekl podle agentury Reuters mluvčí Googlu Ralf Bremer. Firma ale podle něj bude s antimonopolním úřadem spolupracovat.


Další řízení se bude zabývat podmínkami zpracování dat, která Google sbírá. Text těchto podmínek bývá zpravidla velmi dlouhý a pro uživatele těžko srozumitelný. "Klíčovou otázkou v tomto kontextu je to, zda spotřebitelé, kteří chtějí využívat služeb Googlu, mají dostatečnou volbu v tom, jak Google jejich data využije," uvedl Mundt.


Regulátoři zjišťují, zda Google po uživatelích vyžaduje, aby pokud chtějí služby Googlu využívat, souhlasili se zpracováním svých osobních údajů, "aniž by jim dal na výběr z dostatečných možností ohledně toho, zda, jak a za jakým účelem bude jejich data zpracovávat."


Antimonopolní úřad rovněž posoudí, jak politika zpracovávání osobních údajů v Googlu ovlivňuje informace, které firma získává o uživatelích z jiných webů či aplikací.


Zdroj: ČTK




"Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top