investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Některé chyby se opakují tak často, že mají své vlastní jméno

21.07.2021

Investoři si většinou myslí, že jsou při sestavování svých portfolií racionální. V praxi se však...

Investoři si většinou myslí, že jsou při sestavování svých portfolií racionální. V praxi se však setkáváme s celou řadou stále se opakujících chyb. Jedna z nich je natolik častá, že dokonce získala své vlastní jméno. Říká se jí chyba utopených nákladů.

Představme si situaci, kdy investor potřebuje peníze a rozhodne se, že prodá část svého akciového portfolia. Na výběr má přitom dvě možnosti. Buď prodá akcie společnosti A, na kterých vydělal pěkných 10 procent, nebo prodá akcie společnosti B, čímž by realizoval ztrátu 5 procent. Pro kterou možnost se pravděpodobně rozhodne?

 

Mnozí investoři by zřejmě prodali akcie společnosti A, aby měli dobrý pocit, že na burze vydělali. V jejich úvaze hrají silnou roli takzvané utopené náklady, které je nutí poměřovat vyhlídky investic vzhledem k realizované nákupní ceně. Ve skutečnosti však další vývoj investic není ovlivněn již vynaloženými náklady. Ty jsou utopené a neměly by proto ovlivňovat rozhodování.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Jediné, co by mělo být rozhodující, je úvaha nad tím, které akcie v budoucnu přinesou větší zisk. Kdybychom pro jednoduchost předpokládali, že akcie společností A i B budou pokračovat ve svých současných trendech, je jistě lepší realizovat malou ztrátu a prodat akcie společnosti B. Díky tomu se budeme moci těšit na velký zisk, až jednou prodáme akcie společnosti A.

 

Mnoho investorů však podlehne klamu utopených nákladů. Raději realizují malý zisk prodejem akcií společnosti A, aby mohli dál držet akcie společnosti B. Budou doufat, že jednoho dne se negativní trend otočí. Mezitím se však budou propadat do stále hlubší ztráty.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Často se investoři poučí z chyb svých předchůdců, až když je sami zopakují a utrpí bolestivé ztráty."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top