investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Neklid v Saúdské Arábii zvýší ceny ropy

08.11.2017

Blízký východ je jako sud střelného prachu, který čeká na rozbušku. Jelikož se v tomto regionu těží téměř třetina světové produkce ropy...

„Blízký východ je jako sud střelného prachu, který čeká na rozbušku. Jelikož se v tomto regionu těží téměř třetina světové produkce ropy, hrozí v případě ozbrojeného konfliktu výrazné narušení těžby a dodávek. To by mělo masivní dopad na růst cen této komodity,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Trhy na situaci v regionu Blízkého východu budou reagovat růstem ceny ropy. Tento růst by prozatím měl být pouze dočasný, dlouhodobější predikce bude záležet na dalším vývoji situace. Akciové trhy by měly být postiženy pouze v daném regionu. Pravděpodobně vzrostou výkyvy cen akcií oběma směry a investoři se začnou stahovat do bezpečnějších aktiv, jakými jsou například zlato nebo vládní dluhopisy,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

V případě masivního narušení produkce nebo exportu ropy z Blízkého východu hrozí velmi prudké a výrazné zvýšení ceny ropy. Dlouhodobě hrozí eskalace konfliktu mezi Saudskou Arábií, která reprezentuje sunnitské muslimy na jedné straně, a ší'itskými muslimy v čele s Íránem na straně druhé. V současnosti Saudská Arábie a Izrael výrazně přitvrdily rétoriku vůči hnutí Hizballáh v Libanonu, když Saudská Arábie obvinila Libanon, že jí vyhlásil válku. Izrael dnes provádí své historicky největší letecké vojenské cvičení všech dob. K tomu všemu o víkendu vyslal Jemen raketu na Saudskou Arábii, což celou situaci dále eskalovalo. Navíc v Saudské Arábii probíhá velmi tvrdé upevňování moci králem Mohammedem Bin Salmánem. Rozbušek v regionu doutná více než dost a zvyšující se napětí bude promítnuto do komoditních a finančních trhů.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top