investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Největší burzou v Evropě je Amsterodam. Předstihl Londýn

11.02.2021

Největší akciovou burzou v Evropě se po brexitu stal Amsterodam, který tak předstihl...

Největší akciovou burzou v Evropě se po brexitu stal Amsterodam, který tak předstihl dosud kralující Londýn. V lednu se na různých nizozemských obchodních platformách denně zobchodovaly akcie v průměru za 9,2 miliardy eur (237 miliard Kč), což je ve srovnání s prosincem více než čtyřnásobek. S odvoláním na údaje společnosti CBOE Europe to napsal britský deník Financial Times.

Do Amsterodamu se přesunula více než polovina obchodů z britského hlavního města. EU chce snížit závislost finančních služeb na londýnské City a více obchodů s eurovými aktivy přesunout do Frankfurtu nad Mohanem, Paříže, Amsterodamu a dalších finančních center v unii. V Londýně v lednu vyměnily majitele akcie za 8,6 miliardy eur.


Změny vyvolal zákaz, který byl uvalen na finanční instituce z EU obchodující v Londýně, protože Brusel neuznal britské burzy a obchodní platformy jako rovnocenné z hlediska dohledu, jako mají burzy a platformy na území unie. Banky v EU musejí od 4. ledna s akciemi v eurech obchodovat uvnitř unie.


Mírný nárůst obchodů zaznamenala minulý měsíc i Paříž, Frankfurt a Milán. Londýn na krok EU zareagoval tak, že zrušil zákaz obchodování s akciemi švýcarských firem, jako je Nestlé a Roche. S těmi se teď nesmí obchodovat v unii.


Podle analytiků by se obchod s evropskými akciemi mohl do Británie vrátit. Brusel a Londýn o finančních službách vyjednávají a v březnu by měly podepsat předběžnou dohodu. Londýnská City ale podle FT už příliš nedoufá, že dohoda bude obsahovat doložku o rovnocennosti finančních služeb.


To dnes naznačil i hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier, který varoval finanční instituce před obcházením nových pravidel po brexitu. Zdůraznil také, že EU od Británie před rozhodnutím o rovnocennosti finančních služeb potřebuje další vyjasnění.


Zdroj: ČTK



"Zatímco Londýn přestává být vnímám jako světové finanční centrum, pozice Paříže a Frankfurtu nad Mohanem se zlepšily jen mírně. Ukazuje se, že na brexitu nejvíce získává New York a Amsterodam."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top