investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Nejmenší investice

01.01.2020

Nejmenší investice do dluhopisů, aby se vyplatila

Limitujícím faktorem u investic do dluhopisů je mimo jiné minimální nákupní množství, které lze u jednoho konkrétního dluhopisu nakoupit.


U některých emisí lze nakoupit 1 kus, který má nominální hodnotu např. 1 000 Kč. U jiných emisí je ale minimum řekněme středně vysoké ve výši 50 tisíc Kč. Existují ale také firemní dluhopisy, které mají výrazně vyšší minimální vklady - 1 milion Kč, ale i více. Ty jsou většinou určeny spíše fondům nebo velkým individuálním investorům.


Diverzifikace dluhopisového portfolia

Dalším důvodem, který omezuje minimální částku, se kterou lze postavit dluhopisové portfolio, je diverzifikace. Pokud máme všechny prostředky pouze v jednom dluhopise, jsme příliš závislí na jednorázové nenadálé extrémní události, která může ovlivnit výsledek celého portfolia. Například krach této konkrétní firmy. Pokud máme například 5 až 10 různých dluhopisů, totální ztráta jedné z těchto investic pro celé portfolio již neznamená tak extrémní jednorázový propad a ostatní investice dokáží relativně rychle výpadek jedné z nich dohnat. Investor musí tedy ve skutečnosti počítat s částkou, která vystačí minimálně na několik různých dluhopisů.


Jaká je rozumná částka?

Proto se jako rozumná suma i z pohledu času stráveného zjišťováním informací o daném dluhopisu a rozhodováním, zda do něj investovat, jeví částka několik set tisíc korun. Pokud ale najdeme 5 dluhopisů, které mají minimální investici například 20 tisíc Kč, dá se začít i s částkou 100 tisíc Kč. Pak např. 5% roční výnos z dluhopisu v nominální hodnotě 100 tisíc Kč je částka 5 000 Kč. Musíme si být jisti, že se nám tato částka vyplatí v poměru k času, který investováním strávíme. Někdy je lepší peníze svěřit profesionálům a investovat do fondu, který v rámci své strategie nakupuje i korporátní dluhopisy a poskytne dobrou diverzifikaci, odborné znalosti, a navíc ušetří investorovi čas.

Pokud je dluhopis jen doplňkem dobře diverzifikovaného portfolia jiných aktiv, jako např. nemovitostí, akcií, vládních dluhopisů a pod., tak samozřejmě z hlediska diverzifikace lze koupit i pouze 1 dluhopis, pokud ostatní složky portfolia jsou již dostatečně diverzifikované.


Litujeme, ale dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů) nepatří mezi momentálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Budeme rádi, když se podíváte na naše ostatní příležitosti k investování:

Fondy kvalifikovaných investorů

Asset Management
Zlato
Akcie

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top