investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Nejdůležitější pojmy v investování

09.09.2022

Pokud vás láká svět investic, ale nejste si jisti v kramflecích, co se pojmů a důležitých informací týče, nezoufejte. V tomto článku jsme shrnuli základní věci, ve kterých je užitečné se vyznat, než se pustíte do svých prvních investičních krůčků. Investice jsou totiž dobrý sluha, ale zlý pán. A čím lépe se v oblasti investování budete orientovat, tím vyšší je pravděpodobnost, že vaše peníze porostou. Pojďme se tedy společně ponořit do základních pojmů, bez kterých se při investování neobejdete.

Není investice jako investice - základy investování


Když se řekne investice, každý si pod tím představí něco trochu jiného. Pro někoho jsou to akcie, pro jiného dluhopisy a pro některé může být vrcholem investování ukládání peněz na spořící účet. Jak se tedy jednotlivé investice od sebe liší?


Slovník investičních pojmů


Akcie


Akcie jsou cenné papíry, jejichž vlastnictvím si v podstatě kupujete podíl v dané firmě. Pokud si tedy koupíte například akcie společnosti Apple, bude cena vašich akcií odrážet cenu společnosti na burze. Je jasné, že s jednou akcií nezahrajete příliš velké divadlo, ale můžete si poskládat své portfolio cenných papírů z firem a oblastí, ve kterých cítíte potenciál. Budete se tak podílet na růstu hodnoty všech těchto společností. Na druhou stranu, vsadíte-li na špatného koně, můžou vaše akcie ztratit na hodnotě, pokud se firmám nebude dařit.



Burza cenných papírů


Burza je virtuální trh, kde se obchoduje s cennými papíry nebo různými cennými komoditami. Historicky první burza vznikla v 16. století v Antverpách. Tenkrát se obchodovalo se směnkami a zlatými nebo stříbrnými mincemi. Největší burzou v České republice je Burza cenných papírů Praha. Ve světě je pak nejznámější New York Stock Exchange (NYSE), tedy Newyorská burza cenných papírů známá jako „Wall Street“.



Broker - investiční makléř


Finanční trhy jsou složité a nepřehledné. Jsou ještě složitější, pokud nemáte správnou pomoc. A právě zde přichází na řadu makléř (broker). Makléř nebo makléřská firma je osoba nebo společnost, která zprostředkovává obchodování na finančních trzích pro jednotlivé investory. Činnost brokera je licencována v České republice a licence vydává Česká národní banka. Pokud chce jednotlivec (investor) obchodovat na finančních trzích, potřebuje k tomu makléře. Investor zadává brokerovi příkazy na nákup a prodej akcií. Mezi nejdůležitější české investiční společnosti patří BHS, Patria, Fio Banka, Lynx Broker atd.



Dividendy a jejich vyplácení


Dividendy jsou jedním z hlavních faktorů, na jejichž základě se investoři rozhodují při výběru akcií. Akciová společnost může svým akcionářům pravidelně vyplácet peníze ve formě dividend. Dividendy se akcionářům vyplácí obvykle jednou ročně jako podíl na zisku společnosti. Dividenda je obvykle částka stanovená valnou hromadou na akcii, která je vyplacena těm držitelům, jejichž akcie jsou v držení k určitému datu. Pokud společnost rozhodne o výplatě dividendy ve výši 1000 Kč na akcii, obdrží držitel deseti akcií 10 000 Kč.



Diverzifikace - rozdělení investovaných vkladů


Investování je především o dlouhodobém horizontu. Chcete se ujistit, že jste v tom dlouhodobě, a to znamená, že své peníze ukládáte na místa, kde budou v bezpečí. Jedním z nejdůležitějších aspektů investování je diverzifikace - vkládání peněz do několika různých druhů aktiv, aby případné ztráty z jedné investice byly kompenzovány zisky z jiných. Můžete dosáhnout toho, že nepřijdete o své tričko, pokud se jedna investice pokazí. Budete mít také jistotu, že i když se několik investic propadne, ostatním se bude dařit dostatečně dobře na to, aby vaše portfolio zůstalo vyvážené.



Dluhopisy a jejich druhy


Jsou v podstatě "dlužní úpisy" firem. Zde nekupujete jejich spoluvlastnictví, ale v podstatě jim své peníze půjčujete. Dluhopis pak určuje, za jak dlouho se vám vaše peníze vrátí a s jakým úrokem je dostanete zpět. I zde ale hrozí jisté riziko. Pokud firma nebude schopna své závazky splnit, můžete o podstatnou část svých peněz přijít. I u dluhopisů je tedy potřeba jistá opatrnost. Stejně tak, pokud váš zisk na dluhopisu činí například 5% a inflace je  - jako v letošním roce - kolem 17%, tak sice své peníze dostanete, ale reálně budou mít mnohem menší hodnotu než v době, kdy inflace činila 2%.



Kdo je dynamický investor


Co je dynamický investor? Dynamický investor je člověk, který má větší toleranci k riziku. Své peníze investuje do aktiv, která obecně přinášejí vyšší výnosy, ale jsou také mnohem rizikovější. To znamená že jejich hodnota může více kolísat. Může jít například o akcie nebo akciové podílové fondy zaměřené na rozvíjející se ekonomiky nebo nové společnosti.


Co je investiční horizont



Mezi nejdůležitější aspekty investování patří investiční horizont. Když se jako investor rozhodujete, kam vložíte své peníze. Měl by jste si na základě vlastních zkušeností určit, jak dlouho bude investici držet. To je takzvaný investiční horizont. Například u podílových fondů může být doporučený horizont stanoven na tři, pět, deset i dvacet a více let. Jedná se tedy o celkovou dobu, během níž by investice měla být schopna odolat případným výkyvům hodnoty kurzu. Na konci tohoto období by měla investorovi přinést požadovaný výnos. Rozhodnutí investora o tom, kdy prodat, závisí na tom, zda chce využít krátkodobých výkyvů cen, či nikoli.



Kdo je konzervativní investor


Konzervativní investor dává přednost jistotě před vyššími výnosy. Takový investor cíleně investuje do aktiv, která jsou málo riziková, a proto nesou menší zhodnocení. Vybírá si například podílové fondy, které investují do dluhopisů a akcií zavedených společností, které vyplácejí pravidelnou dividendu, jež jsou v jeho portfoliu zastoupeny v menším poměru.



Komodity - zlato, ropa atd.


Komodity jsou další zajímavou alternativou k výše uvedeným možnostem. Laicky řečeno, když kupujete komodity, kupujete něco, co je hmatatelné - tedy například zlato, ropa atd. Zlato jako komodita dlouhodobě roste a i s mírnými výkyvy dělá svým investorům radost. Graf dlouhodobého vývoje hodnoty zlata můžete nalézt zde - historický graf vývoje ceny zlata. Obecně zlato funguje jako uchovatel hodnoty a jistota, do které investoři rádi vkládají své finanční prostředky. 



Likvidita při investování


Likvidita je ukazatel a odborný pojem, který říká, jak rychle můžete svou investici proměnit zpět na hotové peníze. Označuje tedy čas, kdy investici můžete prodat jinému kupujícímu. Třeba akcii na burze můžete prodat třeba během několika vteřin. Její likvidita je tedy velmi vysoká. Na rozdíl třeba na nemovitost můžete hledat klidně měsíce. Zde tedy bude likvidita investice velmi nízká. Podobně může dopadnout i investice do dluhopisů, které se neobchodují na burze. Zde si majitel dluhopisů musí najít kupce, nebo musí počkat, až dluhopis bude mít splatnost.



Podílové fondy


Podílové fondy vytvářejí a spravují investiční společnosti. Jedná se o investiční nástroje, které vám umožňují investovat své peníze u profesionálního správce fondu. Úkolem správce fondu je investovat vaše peníze na finančních trzích podle předem stanovené strategie.


Takto získané prostředky pak investiční společnost investuje na finančních trzích podle předem stanovené strategie a investice se zde zhodnocuje. Investor získává výnos z rozdílu mezi nákupem a prodejem podílových listů a odečtením poplatků.


Podílové fondy jsou vhodné prakticky pro každého investora. Hodí se jak pro pro začátečníky, tak i pokročilé investory. Fondy jsou určeny spíše pro dlouhodobější investice. Čím déle investor své podílové listy drží, tím zajímavější finanční zhodnocení může získat.


Pokud chcete vystoupit z otevřeného podílového fondu je to velmi snadné. Zvolená investiční společnost má povinnost odkoupit podílové listy za aktuální cenu, jakmile o to investor požádá! 


Trader


Pokud hledáte alternativu k dlouhodobým investicím, je trader tou správnou volbou. Na rozdíl od investorů, kteří obvykle investují dlouhodobě, trader (obchodník) obchoduje s aktivy krátkodobě a spekuluje na jejich pokles nebo růst. Obchodník praktikuje metodu - levně nakupovat a draze prodávat.


Obchodování vyžaduje schopnost rychle se rozhodovat a zároveň pečlivě sledovat trhy. Dobrý obchodník musí mít rozsáhlé znalosti finančních nástrojů a jejich obchodních procesů a také značné zkušenosti s řešením různých typů rizik. Zde jde o náročnou práci pro zkušené obchodníky než pro začátečníky.



Výnos


Výnos - tedy zhodnocení vložené investice je hlavní cílem všech investorů. Návratnost investice se obvykle vyjadřuje v procentech z původně investované částky. Například při ročním výnosu 5 % se investice 1 000 000 Kč zhodnotí na 1 050 000 Kč.


Důležité je podívat se, zda prezentovaný výnos zahrnuje i případné skryté poplatky. Férové je, pokud investiční nástroj může prokázat své výnosy za delší období. Důležitá je stabilita výnosu přes poslední velké krize na finančních trzích. Důležité pravidlo ukazuje, že minulé výnosy nejsou zárukou stejných budoucích výnosů.


https://www.investice.cz/10-duvodu-proc-investovat-do-zlata/a2021

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top