investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nedostatek stavebních materiálů prodražuje výstavbu

07.06.2021

Stavební produkce v dubnu 2021 zaznamenala meziroční pokles o 3,9 procenta...

Stavební produkce v dubnu 2021 zaznamenala meziroční pokles o 3,9 procenta. Špatné výsledky hlásí především pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 5,4 procenta. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně klesla pouze o 0,3 procenta. V letošním roce jsou venkovní práce bržděny nepřízní počasí. Zároveň se objevují výpadky v dodávkách materiálů a chybí stavební dělníci z ciziny.

Stavební úřady v dubnu 2021 vydaly 7 962 stavebních povolení. To bylo o 13,5 procenta více než před rokem, kdy docházelo k omezování činností stavebních úřadů kvůli pandemii. Orientační hodnota nově povolených staveb narostla o 8,8 procenta na 37,6 miliardy korun.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Počet zahájených bytů v dubnu 2021 meziročně vzrostl o 6,0 procenta. Počet dokončených bytů díky nízké srovnávací základně z minulého roku vzrostl o 57,4 procenta. Na realitním trhu je však stále patrná nedostatečná nabídka bytů, která vede k prudkému růstu cen. Byty se staly investičním artiklem a slouží i ke spekulativním obchodům. Ty mohou navyšovat ceny na realitním trhu.

 

Výrazný růst cen nemovitostí se zatím příliš nepromítl do cen dlouhodobých nájmů. Ty v průběhu pandemie sice dál narůstaly, ale výrazně pomalejším tempem než před příchodem koronavirové krize. Situace se zřejmě změní, jakmile začnou do České republiky masově jezdit turisté. Pro ně se totiž vyčlení byty na krátkodobé pronájmy, což sníží nabídku bytů pro dlouhodobé bydlení. Tím bude odstartován rychlý růst cen na tomto trhu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Na některé typy stavebních materiálů se stojí fronty jako za minulého režimu. To prodražuje realizaci staveb, což v konečném důsledku bude tlačit na růst cen na realitním trhu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top