investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nedostatek součástek brzdí výrobu tabletů iPad a notebooků MacBook

08.04.2021

Celosvětový nedostatek součástek brzdí výrobu počítačových tabletů iPad a přenosných...

Celosvětový nedostatek součástek brzdí výrobu počítačových tabletů iPad a přenosných počítačů MacBook americké technologické společnosti Apple. Informoval o tom dnes server listu Nikkei Asia, který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Výrobní plány Applu pro chytré telefony iPhone však nedostatek součástek podle listu zatím neovlivnil.

List navíc upozornil, že výrobní problémy u tabletů iPad a počítačů MacBook zatím nemají vliv na dostupnost těchto produktů pro spotřebitele. Produkci iPadů podle zdrojů narušuje nedostatek displejů a součástek pro displeje, zatímco výrobu MacBooků brzdí nedostatek čipů. Apple se k těmto informacím odmítl vyjádřit.


Problémům s globálním nedostatkem čipů v poslední době kromě výrobců elektroniky čelí také například automobilky. Podle odborníků jsou potíže Applu známkou toho, že nedostatek čipů je čím dál závažnější a mohl by ještě více zasáhnout menší technologické podniky, které mají slabší pozici při jednání s dodavateli. Apple je známý svými zkušenostmi se správou dodavatelského řetězce a rychlostí, s jakou dokáže dodavatele zmobilizovat, píše Nikkei Asia.


"Opravdu před sebou nevidíme konec tohoto nedostatku a situace by se před koncem druhého čtvrtletí mohla ještě zhoršit, protože některým menším technologickým hráčům by mohly dojít zásoby klíčových součástek," uvedl šéf čipové společnosti Silicon Motion Wallace Gou. K zákazníkům tohoto podniku patří například firmy Samsung, Western Digital a Micron.


Jihokorejský Samsung, který je největším výrobcem chytrých telefonů na světě, nedávno potvrdil, že nedostatek čipů by mu ve druhém čtvrtletí mohl způsobit komplikace. Dodal, že týmy jeho zaměstnanců usilovně pracují na vyřešení tohoto problému.


Velké podniky jako Apple a Samsung mají na dodavatele značný vliv, díky kterému mohou tlačit na to, aby jejich objednávky byly vyřizovány přednostně, upozornil analytik Peter Hanbury z poradenské společnosti Bain & Co.


Zdroj: ČTK



"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top