investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Naše ekonomika utrpěla obří šok. Lze ho srovnat s malou válkou

02.03.2021

Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu klesl hrubý domácí produkt...

Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu klesl hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí 2020 o 4,7 procenta a za celý loňský rok o 5,6 procenta. Naše hospodářství chřadne a nachází se v nejhlubší krizi v rámci novodobé historie České republiky. Jednoznačným viníkem je koronavirová krize, která nás v průběhu roku nutila vypínat důležité části našeho hospodářství.

Propad ekonomiky v loňském roce byl doprovázen vysokým růstem zadlužení. Bez vytvoření historicky nejvyššího schodku státního rozpočtu ve výši 367,4 miliardy korun by však naše hospodářství zažilo ještě prudší propad. Díky nákladným programům na podporu pracovního trhu se nám podařilo udržet velice nízkou míru nezaměstnanosti. Celková zaměstnanost klesla pouze o 1,5 procenta na 5 351 tisíc osob.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


U podstatné části společnosti došlo ke snížení kvality života. To bylo způsobeno výpadky příjmů, které vedly k poklesu spotřeby domácností. Zároveň došlo k uzavření významné části obchodů a přestaly se poskytovat mnohé služby. To dopadlo nejen na spotřebitele, ale i na firmy. Ty na situaci reagovaly výrazným omezením investic.


Z makroekonomického pohledu lze ocenit reakci vlády, která zvýšila své výdaje. Tím tlumila dopady krize. Vládě však jde vyčítat, že neprovedla žádná významná úsporná opatření, čímž se chod ve veřejném sektoru významně odchýlil od chodu v soukromém sektoru. Je přitom zřejmé, že úsporná opatření stejně nakonec budou muset být zavedena, aby se zastavil skokový nárůst zadlužení České republiky.


Nejvíce byla poškozena odvětví v rámci obchodu, dopravy, ubytování a průmyslu. Z ekonomického pohledu se naopak dařilo odvětvím, která jsou zaměřena na informační a komunikační činnosti. Hospodářsky dobré výsledky hlásí i odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče. Pozitivní zprávou je, že se začíná obnovovat zahraniční poptávka, na které je naše hospodářství do značné míry závislé.

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Koronavirová krize zcela vykolejila naše hospodářství. Z rostoucí ekonomiky se stala chřadnoucí. Zároveň došlo ke skokovému růstu zadlužení země. Tyto následky jsou srovnatelné s dopady menší války."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top