investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Naplňme zásobníky ropy až po okraj

29.04.2020

Ceny na čerpacích stanicích jsou rekordně nízké a dál klesají...

Ceny na čerpacích stanicích jsou rekordně nízké a dál klesají. V úterý 28. dubna se průměrná cena benzínu pohybovala na úrovni 26,16 koruny za litr. To bylo o 6,01 koruny za litr méně než na začátku letošního roku. Podobná situace je i u nafty. Její průměrná cena se včera pohybovala na úrovni 26,35 koruny za litr, což bylo o 5,44 koruny za litr méně než z kraje letošního roku.

Ceny pohonných hmot začaly výrazně klesat v průběhu března a od té doby se snižování cen nezastavilo. Na situaci nic nezměnil ani slabý kurz koruny vůči dolaru. Zatímco ještě 9. března se jeden dolar dal pořídit za 22,27 koruny, momentálně by nám nestačilo ani 25 korun. Slabá koruna prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy. Přesto kurz koruny vůči dolaru momentálně není hlavním faktorem, který by určoval ceny na čerpacích stanicích. Klíčová je cena ropy, která se zhroutila na rekordně nízkou úroveň. Ropa Brent se aktuálně obchoduje za 21 dolarů za barel, což je méně než třetinová cena oproti začátku letošního roku.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Ještě výraznějšímu snížení cen pohonných hmot brání vysoké daně. Když si koupíme litr benzínu za 26,16 koruny, odevzdáme 4,54 koruny na DPH. Na spotřební daň odvedeme dalších 12,84 koruny. Daně tedy celkově tvoří 66 procent koncové ceny. Litr benzínu bez daní by stál pouze 8,78 koruny. Podobná je situace i u nafty. Z průměrné ceny 26,35 koruny za litr tvoří DPH 4,57 koruny a spotřební daň 10,95 koruny. Daně tedy představují 59 procent koncové ceny nafty.

 

Stát by se měl pokusit využít nízkých cen ropy. To může udělat například tím, že naplní nádrže svých hmotných rezerv až po okraj. Vyšší zásoby ropy pomohou České republice přestát nepříjemné události ve světě, které dříve či později přijdou. V minulosti se nám zásoby ropy hodily, když došlo ke kontaminaci ropovodu Družba nebo se zvyšovalo napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Až dojde k obnově globální ekonomiky, cena ropy pravděpodobně vzroste. V té době se nám levně pořízené zásoby ropy budou hodit.


Zařaďte radost do portfolia právě teď!

Dejte nám na sebe spojení a užijte si náš osobní přístup.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Česká republika by měla využít nebývalé situace na trhu s ropou a doplnit nádrže státních hmotných rezerv až po okraj. Může díky tomu ušetřit stovky milionů korun."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top