investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Nafta je dražší než benzín

08.11.2018

Začátkem listopadu průměrná cena nafty převýšila průměrnou cenu benzínu...

Začátkem listopadu průměrná cena nafty převýšila průměrnou cenu benzínu. Stalo se tak poprvé od roku 2015. Současný vývoj cen pohonných hmot je ovlivněn děním na světových trzích, kde vzrostla poptávka po topné naftě. Kvůli tomu zbývá méně ropy na výrobu motorové nafty, což se odráží v růstu koncových cen.

Cena ropy na světových trzích v průběhu října klesla z více než 85 dolarů za barel až k úrovni 72 dolarů za barel. Tento vývoj se přenáší do cen benzínu a motorové i topné nafty. Z těchto důvodů by na čerpacích stanicích mělo docházet k výraznému poklesu koncových cen. Pumpaři v České republice však zatím zlevňují jen benzín, a to velmi mírně. Lze proto očekávat, že v příštích týdnech dojde pod tlakem konkurence k výraznějšímu poklesu v cenách pohonných hmot.

 

Vysokým cenám pohonných hmot v poslední době nahrává slabý kurz koruny vůči dolaru. Aktuálně je třeba vynaložit 22,50 koruny na nákup jednoho dolaru. Začátkem letošního roku šlo dolar pořídit o přibližně dvě koruny levněji. Česká republika musí surovou ropu i pohonné hmoty dovážet ze zahraničí. Slabý kurz koruny přitom prodražuje dovoz a přispívá k vysokým cenám na čerpacích stanicích.   


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Přestože počátkem tohoto týdne začaly platit tvrdé sankce na vývoz ropy z Íránu, cena ropy na světových trzích klesá a pohybuje se kolem úrovně 72 dolarů za barel. Těžbu Íránu postupně nahrazují Spojené státy, Rusko a Saúdská Arábie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top