investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Na trzích vítězí chamtivost. Investoři ignorují rizika

25.11.2019

Zatímco před rokem se výnosy na desetiletých amerických...

Zatímco před rokem se výnosy na desetiletých amerických státních dluhopisech pohybovaly na úrovni 3,25 procenta, v současné době jsou na úrovni 1,75 procenta. Na trzích v rámci celého světa se více než pětina všech dluhopisů obchoduje se zápornými výnosy. Hodnota záporných dluhopisů převyšuje sumu 12,46 bilionu dolarů.

Nízké výnosy na dluhopisech jsou do značné míry ovlivněny politikou centrálních bank. Ve Spojených státech centrální banka (Fed) snižuje úrokové sazby. Evropská centrální banka začala odkupovat státní dluhopisy, aby do ekonomiky napumpovala nové peníze. Podobně se chová i centrální banka v Japonsku. Klíčové instituce tím vlastně vzkazují lidem, že se nevyplatí držet peníze.

 

Investoři, kteří si chtějí uchovat svou obvyklou míru výnosů, musí sestavovat svá portfolia rizikovějším způsobem. Do portfolií se jim nehodí dluhopisy se zápornými výnosy či bankovní vklady, kde inkasují negativní úroky. Naopak si můžeme všimnout, že dividendové výnosy akcií jsou vyšší než výnosy na dluhopisech. Na trzích tak sledujeme narůstající zájem o akcie.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Akciové indexy překonávají svá mnohaletá maxima a ve Spojených státech jsou dokonce na historických maximech. Děje se tak v situaci, kdy ziskovost firem mírně klesá a v mnoha světových ekonomikách si můžeme všimnout zpomalování hospodářského růstu. Občas sice slyšíme, že ekonomiku podpoří obchodní dohoda Spojených států a Číny, zatím se však stále jedná a konkrétní výsledky spíše chybí.

 

Růst akcií je hnán chamtivostí investorů, kteří přehlížejí četná rizika. Jednoduše chtějí být přítomni na rostoucích trzích a vydělat na tom. Bude proto zajímavé sledovat, jak dlouho potrvá, než se chamtivost promění ve strach ze ztráty a trhy přejdou do korekce.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Peníze, které centrální banky pumpují do ekonomiky, končí z velké části na akciových trzích. Z tohoto důvodu mnohé akciové indexy překonávají svá historická maxima, i když ziskovost firem mírně klesá a světová ekonomika roste nejpomalejším tempem od globální finanční krize."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top