investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Na trhu s ropou je klid před bouří. Ceny pohonných hmot začnou klesat

14.06.2018

V uplynulém týdnu ceny benzínu a nafty stagnovaly. Čerpací stanice se brání snižování cen, nicméně vzhledem k nákupním cenám pohonných hmot na světových trzích a vývoji kurzu koruny vůči dolaru existuje prostor pro pokles cen.

V uplynulém týdnu ceny benzínu a nafty stagnovaly. Čerpací stanice se brání snižování cen, nicméně vzhledem k nákupním cenám pohonných hmot na světových trzích a vývoji kurzu koruny vůči dolaru existuje prostor pro pokles cen.


Pod vlivem konkurence lze očekávat, že se v příštím týdnu ceny na čerpacích stanicích postupně začnou snižovat. Poklesy cen benzínu a nafty však budou pomalejší než nárůsty, které jsme mohli sledovat v průběhu května.

Na trhu s ropou panuje klid před bouří. Ropa Brent v uplynulém týdnu nejprve posilovala, ale později začala oslabovat až k úrovni 76 dolarů za barel. Na trhu s ropou není znatelný žádný výraznější trend a vyčkává se na jednání kartelu OPEC a Ruska, které proběhne 22. června. Na jednání by mohly být navýšeny těžební limity, které nahradí výpadky v dodávkách z Venezuely a Íránu. Je však třeba vnímat, že kartel OPEC i Rusko mají o vysoké ceny ropy zájem. Z tohoto důvodu lze očekávat, že nabídka na trzích vzroste tak, aby se cena ropy nesnížila výrazně. Vyšší produkce při relativně vysokých cenách ropy přitom zajistí kartelu OPEC a Rusku dodatečné zdroje příjmů.

Vysokou cenu ropy dnes na svém Twitteru komentoval americký prezident Donald Trump, který napsal: „Oil prices are too high, OPEC is at it again. Not good!“ Ukazuje se, že Donald Trump reflektuje současný vývoj a opětovně dává najevo, že s vysokými cenami ropy nesouhlasí. Byla to však politika Donalda Trumpa, která v uplynulých týdnech nahrávala růstu cen na trzích.

Kurz koruny vůči dolaru se v posledním týdnu měnil jen mírně a nehrál výraznou roli v koncových cenách na čerpacích stanicích. Dnes se očekává, že Americká centrální banka (FED) zvýší úrokové sazby. Toto rozhodnutí je již z velké části zahrnuto v cenách na trzích. Koruna by sice mohla lehce zakolísat, ale z dlouhodobějšího hlediska lze očekávat, že její kurz vůči dolaru bude zpevňovat. Českým řidičům tak tuzemská měna bude pomáhat k nižším cenám benzínu a nafty na čerpacích stanicích.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

  


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top