investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Na realitním trhu stále panuje nedostatek nemovitostí

07.05.2021

Stavební produkce v březnu 2021 zaznamenala meziroční propad o 3,1 procenta...

Stavební produkce v březnu 2021 zaznamenala meziroční propad o 3,1 procenta. Špatné výsledky hlásí především pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 5,7 procenta. Naopak produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,5 procenta. V letošním roce panuje oproti loňsku výrazně horší počasí, které brzdí venkovní práce. Od března však i přesto mnohé firmy zahájily stavební sezónu.

Stavební úřady v březnu 2021 vydaly 7 437 stavebních povolení. To bylo o 19,5 procenta více než před rokem, kdy docházelo k postupnému omezování činností stavebních úřadů kvůli pandemii. Orientační hodnota nově povolených staveb narostla o 25,8 procenta na 36,6 miliardy korun.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Počet zahájených bytů v březnu 2021 meziročně klesl o 2,1 procenta. Naopak počet dokončených bytů vzrostl o 51,9 procenta. Na realitním trhu je však stále patrná nedostatečná nabídka bytů, která vede k prudkému růstu cen. Byty slouží nejen k bydlení, ale i ke spekulativním obchodům, které mohou navyšovat ceny na realitním trhu.

 

Výrazný růst cen nemovitostí se zatím příliš nepromítl do cen dlouhodobých nájmů. Ty v průběhu pandemie sice dál narůstaly, ale výrazně pomalejším tempem než před příchodem koronavirové krize. Navíc je obtížnější nacházet spolehlivé nájemníky. To snižuje motivaci vlastníků nemovitostí k pronajímání.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Ceny nemovitostí narůstají výrazně rychleji než ceny nájmů. Na trhu tak klesá motivace k pronajímání a mnozí investoři se začínají zaměřovat jen na nákupy a následné prodeje nemovitostí se ziskem. Tento trend byl navíc podpořen zrušením daně z nabytí nemovitých věcí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top