investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Na černou listinu byly dopsány čtyři země

18.02.2020

Evropská unie na jednání ministrů financí doplnila svou černou listinu...

Evropská unie na jednání ministrů financí doplnila svou černou listinu daňových rájů o Kajmanské ostrovy, tichomořský stát Palau, Panamu a Seychely. Kompletní seznam nyní obsahuje 12 zemí. Kromě výše zmíněných jsou na seznamu Americké Panenské ostrovy, Americká Samoa, Fidži, Guam, Omán, Samoa, Trinidad a Tobago, Vanuatu.

Zemím na černé listině jsou přísněji kontrolovány transakce, které provádí s Evropskou unií. Rovněž jim je poškozena reputace, což může vést k odlivu kapitálu do zemí s lepší pověstí. Investoři nestojí o důkladné kontroly ze strany Evropské unie, což je může motivovat k převodu kapitálu jinam.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

V souvislosti s diskusí kolem černé listiny zazněl názor, že by na seznam potenciálně mohlo být dopsáno i Spojené království. Německý poslanec Evropského parlamentu Markus Ferber z CSU upozornil, že vize některých příznivců brexitu o Spojeném království jako daňovém ráji nikdy nebude fungovat. Pokud prý britská vláda učiní ze Spojeného království daňový ráj, budou Britové dopsáni na černou listinu a tím bude jejich snaha zmařena.

 

Evropská unie za poslední dva roky prozkoumala daňové systémy v 95 zemích. U většiny zemí bylo shledáno, že dodržují požadované standardy, které spočívají především v daňové transparentnosti, spravedlnosti a reálnosti hospodářské aktivity. Konstrukce černé listiny již vedla k odstranění více než 120 škodlivých daňových předpisů po celém světě.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Příznivci brexitu, kteří si přáli, aby se Spojené království po odchodu z Evropské unie stalo daňovým rájem, neměli svůj plán promyšlený. Evropská unie by potenciálně mohla Spojené království zařadit na černou listinu a tím odlákat kapitál z ostrovů na kontinent. To by bylo pro Spojené království ekonomicky zničující."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top