investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí dividendy za 3,6 miliardy korun

27.04.2022

Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let...

Moneta Money Bank rozdělí akcionářům dividendami 3,6 miliardy korun z loňského čistého zisku, který činil zhruba 4,1 miliardy. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. Dividenda bude činit sedm korun na akcii. Valná hromada také odsouhlasila účetní závěrku a zprávu o odměňování představenstva a dozorčí rady banky.

"Právo na dividendu budou mít ti akcionáři, kteří budou zapsáni jako akcionáři Moneta Money Bank v Centrálním depozitáři cenných papírů k rozhodnému dni 2. května 2022. Dividenda bude vyplacena akcionářům bezhotovostně dne 25. května 2022," oznámila banka v tiskové zprávě. Podle informací na webu Monety má největší podíl v bance společnost Tanemo ze skupiny PPF, a to 29,94 procenta. Následuje Raiffeisen Bank International s 6,77 procenta a společnost Chase Nominees Limited s 4,13 procenta.

Společná dividenda za předchozí roky 2019 a 2020, která byla schválena akcionáři na konci loňského roku, činila tři koruny na akcii a celkem 1,53 miliardy korun. Výplatu dividend ze zisků v letech 2019 a 2020 omezovala Česká národní banka jako součást opatření proti dopadům koronavirové krize.

"Schválení valnou hromadou byla spíše formální záležitost. Důležité bylo, že výplatu dividendy posvětila v půlce března ČNB. Na začátku roku panovala nejistota, zda Moneta tento podíl ze zisku akcionářům vyplatí," řekl ČTK analytik Tomáš Pfeiler. Schválení tak bylo podle něj pozitivní událostí, která odstartovala kurzový vzestup akcií banky na burze. Aktuálně se Moneta obchoduje okolo 94 korun. To je nad hodnotou 90 Kč, kterou za akcie nabízí v rámci transakce PPF. Prémie nad částkou 90 korun reflektuje právě očekávanou dividendu, dodal Pfeiler.

Monetě Money Bank loni vzrostl čistý zisk podle předchozích informací meziročně zhruba o polovinu. Přispěly k tomu podle banky vyšší čistý úrokový výnos, stabilní provozní náklady a nižší náklady na riziko. "Výhled do roku 2022 je optimistický. V letošním roce cílíme na minimální čistý zisk 4,4 miliardy Kč," řekl v únoru generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

Dnešní valné hromady se zúčastnili akcionáři držící přes 60 procent akcií s oprávněním k hlasování. Valná hromada tak byla podle banky usnášeníschopná. Kromě rozdělení zisku akcionáři schválili konsolidovanou i individuální účetní uzávěrku za rok 2021 a návrh na auditora banky pro letošní rok, kterým bude společnost Deloitte.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Akcionáři banky loni v prosinci odsouhlasili spojení Monety s bankovní částí skupiny PPF, čímž vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top