investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Moderna uvedla, že posilující dávka její vakcíny nejspíše chrání před omikronem

21.12.2021

Americká společnost Moderna dnes uvedla, že posilovací dávka její vakcíny proti covidu-19...

Americká společnost Moderna dnes uvedla, že posilovací dávka její vakcíny proti covidu-19 se při laboratorních testech ukázala jako účinná proti rychle se šířící koronavirové variantě omikron. Připustila však, že klasický dvoudávkový očkovací program poskytuje proti omikronu nízkou ochranu, informovala agentura Reuters.

Z výsledků, které dosud neprošly recenzním řízením, vyplývá, že dvě dávky vakcíny Moderna vytvářejí nízkou úroveň protilátek vůči variantě omikron, avšak třetí - posilovací - 50mikrogramová dávka je zvyšuje 37krát. Stomikrogramová posilovací dávka téže vakcíny zvýšila hladinu protilátek až 80násobně.


Podobné výsledky zveřejnily před zhruba dvěma týdny také společnosti Pfizer a BioNTech. Podle nich posilovací dávka jimi vyráběné covidové vakcíny zvyšuje ochranu proti omikronu 25krát oproti dvoudávkovému režimu.


Farmaceutická firma Moderna uvedla, že se rozhodla přezkoumat účinnost své vakcíny mRNA-1273 částečně s ohledem na rychlost, jakou se varianta omikron v současnosti šíří. Navzdory uspokojivým výsledkům u posilovací dávky však nadále plánuje vyvinout zvláštní vakcínu určenou pro ochranu před omikronem. Začátkem příštího roku chce zahájit klinické testy.


Vysoce nakažlivá varianta omikron byla poprvé zjištěna v listopadu v jižní Africe. Od té doby se objevila už 89 zemích, uvedla v sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní se v oblastech s komunitním přenosem nákazy počet případů omikronu zdvojnásobuje - vždy zhruba po půldruhém dni až třech dnech. Dodala však, že o této variantě stále není známo mnoho informací, včetně závažnosti způsobovaného onemocnění covid-19.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V roce 2020 odstoupil Moncef Slaoui z představenstva společnosti Moderna. Stal se hlavním vědeckým pracovníkem pro skupinu Operation Warp Speed, která měla ve Spojených státech urychlit vývoje vakcín proti koronaviru.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top