investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Míra nezaměstnanosti se držela na úrovni 2,1 procenta

30.09.2019

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje...

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v srpnu 2019 hodnoty 2,1 procenta. Míra nezaměstnanosti mužů dosahovala hodnoty 1,7 procenta a míra nezaměstnanosti žen se pohybovala na úrovni 2,6 procenta.

Nezaměstnanost je extrémně nízká, přestože firmy jsou nuceny platit stále vyšší mzdy. Část zvýšených mezd je však požírána inflací, která se udržuje poblíž horní hranice tolerančního pásma. Rostoucí mzdové náklady vytváří silný tlak na méně efektivní firmy. Některé z nich se dokáží transformovat a zvýší svou efektivitu, jiné budou muset odejít z trhu. Nejvíce jsou ohroženy výroby s nízkou přidanou hodnotou, které měly jako hlavní konkurenční výhodu nízkou cenu práce v České republice.



 

Situaci na trhu práce v naší zemi můžeme v kontextu Evropské unie označit za extrémní. Naše ekonomika se dlouhodobě vyznačuje nízkou úrovní nezaměstnanosti, což napomáhá zlepšovat fungování důchodového i zdravotního systému. Z nízké nezaměstnanosti rovněž těží státní i veřejné rozpočty.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Pnutí na trhu práce vede k růstu mezd a posléze i k růstu inflace. Firmy zdražují zboží a služby, aby mohly hradit vyšší mzdové náklady. Stále více firem zaměstnává cizince nebo investuje do nového strojního vybavení, které šetří lidskou práci."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top