investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Microsoft zpřístupnil všem uživatelům přihlašování k účtům bez hesla

17.09.2021

Společnost Microsoft zpřístupnila všem uživatelům svých služeb nebo operačního systému...

Společnost Microsoft zpřístupnila všem uživatelům svých služeb nebo operačního systému Windows účty bez hesla. Nové řešení umožňuje uživatelům odstranit ze svých účtů všechna hesla a místo toho se přihlásit za pomoci autentizační aplikace nebo jiného řešení, upozornil zpravodajský server BBC.

Microsoft tuto službu nabízel podnikům již od března. Upozornil, že nový, bezpečnější systém pro firemní účty již používají skoro všichni jeho zaměstnanci.


Pokud je povolené přihlašování bez hesla, jsou uživatelé, kteří se znovu přihlašují ke svému účtu u Microsoftu, požádáni o zadání otisku prstu nebo jiného bezpečného způsobu odemknutí na svém mobilním telefonu. To je mnohem bezpečnější než heslo, které může být ukradeno, nebo je možné ho uhodnout, upozornil Microsoft.


"Pouze vy můžete poskytnout ověření otiskem prstu nebo poskytnout správnou odpověď na svém mobilním telefonu ve správný čas," uvedla firma.


Pokud se ztratí přístup k ověřovací aplikaci, například při ztrátě nebo krádeži telefonu, na kterém je nainstalována, je možné využít záložní možnosti. Mezi ty patří rozpoznávání obličeje Windows Hello, fyzický bezpečnostní klíč nebo přihlášení pomoci SMS či e-mailového kódu.


Profesor Surreyské univerzity Alan Woodward, který je členem výzkumného týmu zabývajícího se ověřováním bez hesla, označil rozhodnutí Microsoftu za poměrně odvážný krok. Upozornil, že se nejedná jen o přihlašování do osobních počítačů, ale také internetových služeb, včetně důležitých, jako jsou cloudová úložiště.


Microsoft důvody pro nový systém vysvětlil v několika příspěvcích na blogu. Viceprezident pro bezpečnost Vasu Jakkal napsal, že je neuvěřitelně nepohodlné vytvářet, pamatovat si a spravovat hesla napříč všemi účty. "Očekává se od nás, že si budeme vytvářet složitá a jedinečná hesla, pamatovat si je a často je měnit, ale to nikdo nedělá rád," podotkl. Místo toho mají lidé tendenci vytvářet málo spolehlivá hesla, která by si co nejlépe zapamatovali, používají opakovaný vzorec či stejné heslo pro několik stránek. Usnadňují tak práci hackerům.


Woodward uvedl, že tvrzení Microsoftu o špatném používání hesel jsou z velké části pravdivá a možná nastal čas na změnu.


Zdroj: ČTK




"Bill Gates a Paul Allen založili Microsoft 4. dubna 1975. První jmenovaný se stal generálním ředitelem společnosti a druhý jmenovaný vymyslel její název."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top