investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Mercedes-Benz ve čtvrtletí zvýšil provozní zisk

29.04.2023

Přispěl k tomu nárůst prodeje aut nejvyšší třídy a prémiových dodávek...

Německý výrobce luxusních aut Mercedes-Benz v prvním čtvrtletí zvýšil zisk před úroky a zdaněním (EBIT) o pět procent na 5,5 miliardy eur (129,2 miliardy Kč). Přispěl k tomu nárůst prodeje aut nejvyšší třídy a prémiových dodávek. Vliv vyšších cen převážil nad vlivem vyšších nákladů na materiál, uvedla dnes automobilka ve výsledkové zprávě.

Tržby z běžné činnosti v prvním čtvrtletí vzrostly o osm procent na 37,5 miliardy eur. Prodej osobních aut se zvýšil o tři procenta na 503.483 vozů, prodej dodávek pak stoupl o 12 procent na 98.885. Čistý zisk automobilka zvýšila o 12 procent na čtyři miliardy eur.

Poptávka v Číně a Spojených státech vykazuje podle firmy známky oživení, trhy se tam zotavují z inflačních šoků a z potíží v dodavatelském řetězci. V Evropě poptávka zůstává slabá, ale německá automobilka očekává, že se v nadcházejících měsících zlepší i zde, jak se zlepšuje důvěra spotřebitelů.

Společnost v únoru varovala, že v letošním roce očekává nižší zisk, a to i při stabilním odbytu. Vysoké náklady a inflační tlaky podle ní patrně zatíží marže.

Mercedes-Benz byl původně součástí automobilového koncernu Daimler. Předloni se ale od něj oddělila divize výroby nákladních aut Daimler Truck, zbytek skupiny zaměřený na výrobu osobních aut se pak loni přejmenoval na Mercedes-Benz.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top