investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

McDonald's výrazně zvýšil čtvrtletní tržby

25.04.2023

Do restaurací McDonald's přišlo ve čtvrtleté také více lidí než před rokem...

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil srovnatelné tržby meziročně o 12,6 procenta, čímž výrazně překonal odhady analytiků. Zákazníky neodradily ani vyšší ceny, k nimž řetězec přistoupil ve snaze kompenzovat vyšší vstupní náklady. Do restaurací McDonald's přišlo ve čtvrtleté také více lidí než před rokem. Podnik to dnes uvedl ve své výsledkové zprávě.

Konsolidované tržby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na téměř 5,9 miliardy dolarů (více než 125 miliard Kč). Analytici v anketě společnosti Refinitiv přitom očekávali pokles tržeb, v průměru o 1,4 procenta. U srovnatelných tržeb, které berou v úvahu jen provozovny, které existovaly i před rokem, počítali analytici s růstem o 8,5 procenta.

"K lepším tržbám pomohl strategický růst cen menu, čímž společnost přesunula vyšší náklady spojené s inflací na zákazníka," řekl ČTK analytik XTB Štěpán Hájek. Výsledky firmy podle něj ukazují na odolnost podniku vůči makroekonomickým vlivům.

McDonald's odstartoval výsledkovou sezonu mezi restauracemi, které mají akcie na burze. Investoři očekávají růst tržeb, chtějí ale vědět, zda jsou lidé ochotni nadále se stravovat mimo domov i v časech, kdy se mohou ještě zhoršit hospodářské vyhlídky. V pondělí oznámil výsledky hospodaření řetězec Subway, i když jeho akcie nejsou na burze. Firma uvedla, že srovnatelné tržby v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o 12,1 procenta a že vyšší byl meziročně i počet zákazníků v jejích restauracích.

"Inflace a silný americký dolar byly dva základní parametry, které táhly výsledky McDonald’s od minulého roku dolů. Dolar od začátku roku slábne, což pomáhá tržbám na mezinárodní úrovni a na inflaci se ukázalo, že společnost dokáže dokonce profitovat," řek Hájek. "Společnosti se dokonce podařilo mírně vylepšit provozní marže, což naznačuje, že vychází z aktuálního prostředí jako vítěz," dodal.

McDonald's zvýšil čistý zisk na 1,8 miliardy z 1,1 miliardy dolarů před rokem. Podnik nyní restrukturalizuje své obchodní aktivity, což zahrnuje snížení počtu zaměstnanců ve Spojených státech a zavírání některých kanceláří. Na tyto účely v prvním čtvrtletí vynaložil mimořádné náklady kolem 180 milionů dolarů.

Řetězec představil i některé novinky u svých nejprodávanějších burgerů, na některých trzích nabízí i jiné housky a také vylepšené sendviče Big Mac, což je jeho vlajková loď. McDonald's už dříve uvedl, že lidé s nízkými příjmy u něj utrácejí méně, chodí ale častěji.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top