investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zaměstnanci Amazonu koketují se vznikem odborů

30.03.2021

V distribučním centru Amazonu ve státě Alabama pracuje 5 800 lidí...

V distribučním centru Amazonu ve státě Alabama pracuje 5 800 lidí. Tito zaměstnanci v pondělí hlasovali o připojení k odborové organizaci RWDSU. Výsledky zatím nejsou známy. Je však možné, že přepíší dosavadní 27 let dlouhou historii. V té američtí zaměstnanci Amazonu dosud nikdy nebyli sdruženi v odborech.

Vznik odborů v Amazonu podporuje prezident Joe Biden i senátor Bernie Sanders, který dlouhodobě kritizuje pracovní podmínky amerických zaměstnavatelů. Vedení Amazonu naopak vznik odborů odmítá a motivuje své zaměstnance, aby hlasovali proti. Bojí se, že by po hlasování v Alabamě mohly vznikat odbory i v dalších centrálách Amazonu v rámci Spojených států.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Zaměstnanci Amazonu si stěžují hlavně na nízké mzdy. Společnost se však brání, že zaměstnance ve Spojených státech platí dobře. Před dvěma lety zavedla svou vlastní minimální mzdu ve výši 15 dolarů za hodinu. To je více než dvojnásobek oproti úředně stanovené hranici ve výši 7,25 dolaru.

 

Zaznívají i další námitky. Například kongresman Mark Pocan tvrdí, že řidiči Amazonu musí močit do lahví, protože kvůli časovému harmonogramu nestíhají chodit na veřejné toalety. Amazon oponuje, že to není pravda, protože pak by pro společnost nikdo nechtěl pracovat. Zveřejněný dokument „The Intercept“ však může vzbuzovat dojem, že se vedení Amazonu skutečně zabývalo problematikou chození na toalety.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Odbory ve Spojených státech nemají příliš silnou pozici. V loňském roce se k nim hlásil jen každý desátý americký zaměstnanec. Počátkem roku však byl ohlášen vznik odborů v Googlu a je možné, že se začnou odborově organizovat i zaměstnanci dalších amerických společností."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top