investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Úrokové sazby dál padají

11.05.2020

Bankovní rada České národní banky dnes (07.05.) rozhodla o...

Bankovní rada České národní banky dnes (07.05.) rozhodla o dalším výrazném snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba byla snížena o 75 bazických bodů na 0,25 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o snížení lombardní sazby na hodnotu 1,00 procenta. Diskontní sazba zůstala nezměněna ve výši 0,05 procenta.

Nižší úrokové sazby v ekonomice by měly zlepšit podmínky při poskytování úvěrů. Subjekty, které se dostávají do finančních problémů, si budou moci půjčovat za nižší úrok. To by mělo pomoci překonat krizové období. Poskytovatelé úvěrů se však mohou zdráhat půjčovat finanční prostředky méně bonitním klientům. Nelze proto předpokládat, že by nižší úrokové sazby dokázaly vyřešit všechny současné problémy.

 

Snížení úrokových sazeb v ekonomice by se mělo odrazit i v nižších úrokových sazbách na hypotečních úvěrech. I zde však platí, že poskytovatelé hypoték si budou důkladně vybírat, komu finanční prostředky poskytnou. Lidé navíc v současné době nejeví zájem o nákup nemovitostí, takže jsme svědky zamrzání realitního trhu.

 

Nižší úrokové sazby mohou vést k oslabení kurzu koruny. Česká národní banka však disponuje obrovskými devizovými rezervami. Ty může v případě potřeby využít ke stabilizaci měnového kurzu. Navíc k uvolňování měnové politiky přistupují i další centrální banky po celém světě. Snižování úrokových sazeb v České republice má tedy na kurz koruny menší vliv, než bývá obvyklé.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Přestože jsme do pandemie koronaviru vstupovali s relativně vysokými úrokovými sazbami, stačila tři zasedání bankovní rady a vše je jinak. Nízké úrokové sazby nám pomohou urychlit ekonomickou obnovu, ale samy o sobě nás nespasí. Vláda musí přijít s plánem na rekonstrukci hospodářství."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top