investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tripadvisor

07.02.2023

Celosvětově využívaný poskytovatel služeb v rostoucím odvětví cestovního ruchu.

Přehled

TripAdvisor je přední online cestovní společnost. Provozuje globální platformu pro poradenství v oblasti cestování, která spojuje největší okruh potenciálních cestovatelů na světě s partnery v oblasti cestování prostřednictvím bohatého obsahu, nástrojů pro porovnávání cen a online rezervací a souvisejících služeb pro destinace, ubytování, cestovní aktivity, zážitky a restaurace. Obsahuje více než 1 miliardu recenzí a názorů na téměř 8 milionů míst včetně hotelů a dalších ubytovacích zařízení, restaurací, zážitků, leteckých společností a plaveb. Společnost spolupracuje s předními online cestovními kancelářemi, jako jsou Expedia a Booking.

Obchodní činnosti

Společnost většinu svých tržeb inkasuje ze dvou segmentů: z 60 % hotely, média a webová platforma a ze 35 % zážitky a stravování. V prvním segmentu je největším zdrojem příjmů reklama založená na proklikáváni reklam na webových stránkách Tripadvisor, která se skládá především z kontextově relevantních rezervačních odkazů na webové stránky jejích partnerů v cestovním ruchu. V segmentu zážitků a stravování společnost poskytuje informace a služby, které spotřebitelům umožňují vyhledávat a rezervovat aktivity a atrakce v oblíbených cestovních destinacích, a to jak prostřednictvím Viatoru, své specializované nabídky zážitků, tak na webových stránkách a mobilních aplikacích Tripadvisor. Rovněž poskytuje spotřebitelům možnosti rezervace cestovních aktivit a zážitků na webových stránkách partnerů, včetně některých předních světových leteckých společností, hotelových řetězců a online i offline cestovních kanceláří. Dále taky poskytují informace a služby, které cestovatelům umožňují vyhledávat a rezervovat rekreační a krátkodobé pronájmy nemovitostí, včetně plnohodnotných domů, kondominií, vil, plážových nemovitostí, chat a chalup.

Geografické rozdělení tržeb

Společnost sídlí v americkém Massachusetts a generuje téměř 60 % svých příjmů v USA. Dalším největším trhem je Velká Británie, kde společnost dosahuje přibližně 30 % příjmů. Společnost má přibližně 35 poboček v Severní Americe, Evropě, Asii a Tichomoří a Jižní Americe, které slouží především jako obchodní kanceláře, sídla dceřiných společností a pro mezinárodní aktivity.

Prodej a marketing

Aby společnost zvýšila návštěvnost svých stránek, propaguje své služby prostřednictvím různých marketingových kanálů, včetně přímého marketingu domény a různých online a offline marketingových kanálů, včetně online vyhledávačů (především Google), sociálních médií, e-mailů a v posledních letech také prostřednictvím televizní reklamy na značky. V letech 2021, 2020 a 2019 společnost zaznamenala výdaje na reklamu ve výši 282 milionů USD, 118 milionů USD a 423 milionů USD.

Finance

Cena akcie společnosti se v současnosti pohybuje kolem 18,5 USD, což je zhruba na úrovni, kde se cena pohybovala v roce 2020, krátce po vypuknutí pandemie. Společnost tak v roce 2020 měla záporný čistý zisk -289 mil. USD a tržby pouhých 604 mil. USD. V porovnání, za předchozí rok se očekává, že tržby budou ve výši 1 480 mil. USD a čistý zisk ve výši 13 mil. USD. Cena akcie je tak z tohoto fundamentálního pohledu nesprávně naceněná a měla by být vyšší. Tržby jsou v růstovém trendu a analytici neočekávají, že by se měly zhoršovat i navzdory ekonomickému zpomalení. Očekává se, že bude příjemně růst EBITDA marže a pomaleji i čistý zisk. Společnost má výrazně kladný čistý dluh, díky čemuž nehrozí problémy s dluhy a eventuálně bankrot.



Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoli individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top