investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Trh s černým zlatem strmě padá

08.08.2019

Cena ropy na světových trzích je ovlivněna...

Cena ropy na světových trzích je ovlivněna mohutným výprodejem, který byl vyvolán slovy Donalda Trumpa o uvalení cel na čínské zboží o objemu 300 miliard dolarů. Vyhrocení obchodních válek snižuje poptávku po černém zlatě a vede k prudkému propadu ceny. Nová protekcionistická opatření by mohla snížit denní spotřebu ropy o 250 až 500 tisíc barelů.

Bank of America či Merill Lynch odhadují, že Čína by jako odplatu mohla začít nakupovat íránskou ropu, na kterou Spojené státy uvalily sankce. To by na trh vrátilo až 1,5 milionu barelů ropy denně. V důsledku tohoto vývoje by se cena ropy mohla propadnout o 20 až 30 dolarů za barel. K tomu však zatím nedošlo.

 

Cena ropy Brent se za uplynulý týden snížila ze 65 na 58 dolarů za barel. V průběhu včerejška se ropa obchodovala i za 56 dolarů za barel, od této hranice se však cena odrazila k růstu. Podporu vyšším cenám dodávají informace z Venezuely, kde dál klesá produkce ropy. Růstu cen může napomáhat i napjatá situace na Blízkém východě, kde íránská revoluční garda zabavila irácký ropný tanker v Perském zálivu. Ten údajně pašoval palivo. Tyto informace však nestačí k obratu klesajícího trendu na trhu s ropou.

 

Čerpací stanice v České republice budou na nastalou situaci reagovat se zpožděním. V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot příliš nezměnily. Litr benzínu v průměru zlevnil o 3 haléře a litr nafty o haléř. V příštím týdnu opět nelze očekávat prudké výkyvy v cenách pohonných hmot. V dlouhodobějším výhledu však propad ceny ropy sníží tlak na růst cen benzínu a nafty. Díky tomu lze očekávat příznivé ceny na čerpacích stanicích až do konce srpna.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Trampova obchodní válka proti Číně může vrátit íránskou ropu na světové trhy. Peking by jako jednu z forem odplaty mohl obnovit nákupy ropy z Íránu a tím podpořit tamní ekonomiku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top