investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tesla

06.01.2023

Inovativní technologický leader s hmatatelnými výsledky a nedozírným potenciálem za atraktivní cenu.

Tesla Inc. je americká nadnárodní společnost zabývající se výrobou elektromobilů, baterií, úložišť elektrické energie a solárních tašek. Velkou měrou do rozvoje společnosti jak finančně, tak i operačně přispěl americký miliardář a spoluzakladatel PayPalu Elon Musk, který do ní krátce po založení zainvestoval více než $ 30 mil. Vizí společnosti Tesla, je posunout svět k udržitelnému rozvoji a vytvořit udržitelné prostředí pro další generace. Společnost zaměstnává téměř 100 000 zaměstnanců globálně.

Výroba a příjmy

Společnost se převážně zabývá výrobou elektromobilů s vysoce vertikálně integrovaným systémem. Společnost si sama vyrábí většinu částí elektromobilu, motory, a dokonce i lithiové baterie. Společnost v souvislosti s tím také buduje vlastní síť dobíjecích elektro stanic. Mimo jiné Tesla vydělává i na projektech týkajících se energetiky (ukládání a generování energie obnovitelnými zdroji). Podstatnou částí aktivity společnosti je i výzkum a vývoj, společnost zaměstnává špičkové inženýry v oboru. Příjmy Tesly navíc obohacují státní dotace, služby související s automobilem (rozšíření životnosti baterie, údržba a opravy, pojištění apod.) a leasingem. Od nového roku vláda zavedla daňové zvýhodnění nákupu elektrických vozidel, při splnění jistých podmínek. Níže je vizualizace příjmů a výdajů společnosti za třetí kvartál 2022.


Tesla Masterplan

Prvním krokem ke splnění oné zmíněné vize společnosti je elektrifikace automobilové dopravy s důrazem na objem a rychlost adaptace. Z popisu je tedy zřejmé, že Tesla necílí na náročného zákazníka či na luxusní segment, ale na masovou výrobu s cílem obsadit co největší podíl na trhu. Společnost zatím vyrábí 4 modely elektromobilů: Model S, 3, X, Y a nově i tahače Tesla Semi. Společnost je pořád ve fázi expanze produkce a nedávno oznámila plánovanou výstavbu nové gigafactory, pravděpodobně v Mexiku. Společnost by se ráda vyhnula Číně, kde továrnu již má a je vysoce produktivní, ale geopolitické rozepře by mohly být v budoucnosti pro firmu trnem v patě. Druhým krokem je využití velkého množství vozů se zabudovanými senzory a kamerami k vybudování umělé inteligence, která by byla schopná autonomně uřídit elektromobil. Vytvoření takového softwaru („full self-driving“, neboli FSD) je velmi obtížné a vyžaduje obrovské kvantum dat. Do nedávna byl FSD software ve zkušební fázi přístupný pouze řidičům s vysokým bezpečnostním skóre. Od prosince je FSD přístupné všem zákazníkům ve Spojených státech, kdo si jej zaplatil. Tesla FSD je teoreticky na třetí úrovni automatizace, (tzv. „eyes off“), kdy se řidič nemusí věnovat řízení, ale měl by být připraven převzít řízení v jistých situacích. Ve skutečnosti ale společnost schválně udržuje software prozatím na druhé úrovni automatizace (tzv. „hands off“), kdy vozidlo samo zrychluje i brzdí, ale řidič musí sledovat provoz a činnost systému. Z právních a bezpečnostních důvodů je třetí úroveň automatizace zatím nedostupná. Velká část budoucího potenciálu společnosti závisí na úspěchu vybudováni tohoto autonomního software. S FSD se společnosti otevře úplně nový svět – svět autonomních taxi a robotů. S vysokými maržemi z prodeje elektrických vozů obohacených o FSD Tesla vybuduje kapitál pro potřebnou další expanzi, a to do robotiky a automatizace.

Tesla už nyní vytváří vlastního robota jak po hardwarové, tak i softwarové stránce. Na tomto potenciálním trhu s roboty, který by mohl vykonávat jednodušší lidskou práci ještě není žádný hráč a Tesla by mohla být mezi prvními tak, jak tomu bylo i s elektromobily. Mnohem těžší, než sestrojit funkčního robota který by byl přizpůsoben svojí konstrukcí lidskému prostředí je vytvořit software, který by dokázal správně modelovat okolní prostředí a řídit hardware robota k výkonu požadovaných úkolů. Vše z výše jmenovaného je zcela možné a realistické, otázka není, zda to tady jednou bude, ale kdy a kdo s tím přijde.


Společnost s každým rokem zvyšuje své ziskové marže a čistý zisk svižným tempem. Dá se předpokládat, že ještě nějakou dobu budou marže růst s tím, jak Tesla zefektivňuje výrobu a uvádí na trh nové modely a služby jako pojištění, FSD apod. Společnost je pořád ve fázi růstu a představuje tak větší potenciál pro zisk ale i větší riziko v případě nedosažení vytýčených cílů. 

Investice

Ocenění společnosti jako je Tesla je vzhledem k relativně krátké historii a obrovskému potenciálu velmi obtížné a často i kontroverzní. Akcie společnosti by se daly charakterizovat jako cyklické a růstové. Jsou tedy vysoce volatilní a silně reaktivní na hospodářské cykly. V současném hospodářském útlumu je akcie pod výrazným tlakem mimo jiné také v důsledku akvizice Twitteru šéfem Tesly Elonem Muskem. Kvůli akvizici musel Elon provést prodej nemalého množství akcií Tesly a je možné že v tom bude ještě nějakou dobu pokračovat. Například  mezi 12. a 14. prosincem Elon nově prodal $ 3,58 miliard. Elon neprodává akcie společnosti, protože by v ní přestal věřit, ale protože potřebuje ufinancovat v současnosti prodělečný Twitter. Ze svých maxim je tedy akcie níže o více než 63 %. Valuace společnosti se tak výrazně vylepšila a je nyní konzervativnější než před rokem. Akcie Tesly si tak investoři nemohli koupit při dnešních cenách po dobu více než dvou let. Polehčující okolností je to, že dosavadní pád akcie měl jenom malou souvislost se změnami ve fundamentu společnosti a spíše souvisel s makroprostředím a počínáním Elona.


Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoli individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top