investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stavební produkce opět výrazně klesla

07.10.2020

Stavební produkce v srpnu zaznamenala další výrazný meziroční propad ve výši 9,7 procenta...

Stavební produkce v srpnu zaznamenala další výrazný meziroční propad ve výši 9,7 procenta. Velmi špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 11,2 procenta. Lidé kvůli vysoké míře nejistoty odkládají investice do budoucnosti. To tlumí výstavbu nemovitostí, což může snížit nabídku na realitním trhu. Vzhledem k uvolněné měnové politice tak paradoxně můžeme být svědky růstu cen nemovitostí v době hluboké ekonomické krize.

Stavební úřady v srpnu vydaly 7 595 stavebních povolení s orientační hodnotou 31,1 miliardy korun. Počet zahájených i dokončených bytů meziročně klesl. To do budoucna může mít negativní vliv na dostupnost bydlení. Ohroženi jsou především lidé bez úspor, kteří v důsledku koronavirové krize přišli o podstatnou část svých příjmů.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Průmyslová produkce v srpnu se meziročně snížila o 5,5 procenta. K meziročnímu poklesu přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Průmyslová produkce naopak vzrostla v odvětví zpracování dřeva a výroby oděvů.

 

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční pokles tržeb o 7,2 procenta. Hodnota nových zakázek klesla o 9,8 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil o 4,1 procenta a průměrná měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 2,0 procenta. Nová data z průmyslu nemůžeme hodnotit pozitivně. V souvislosti se špatnou epidemiologickou situací lze bohužel očekávat, že se budou dále zhoršovat.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Stát by měl využít volné stavební kapacity a naplno rozjet výstavbu dopravních komunikací. Díky výraznému růstu státních investic může dojít ke stabilizaci stavební produkce. Lépe fungující doprava navíc podpoří hospodářský rozvoj naší země."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top