investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Státní rozpočet hospodaří se schodkem kvůli explozi výdajů

03.09.2019

Ke konci srpna skončil státní rozpočet ve schodku 15,4 miliardy korun...

Ke konci srpna skončil státní rozpočet ve schodku 15,4 miliardy korun. Jedná se o výrazně horší výsledek než před rokem, kdy státní rozpočet po prvních osmi měsících hospodařil s přebytkem 14,8 miliardy korun. Přestože na příjmové straně státního rozpočtu došlo k meziročnímu růstu o 69,2 miliardy korun, kvůli dramatickému nárůstu výdajů o 99,3 miliardy korun to nestačilo k dosažení přebytkového či alespoň vyrovnaného hospodaření. Rychlejší růst výdajů oproti příjmům státního rozpočtu prozatím neohrožuje dodržení plánované výše schodku pro letošní rok. Do budoucna by se však tato tendence mohla ukázat jako silně zatěžující pro vývoj celých veřejných financí.

Na příjmové straně veřejných rozpočtů, která kromě příjmů státního rozpočtu zahrnuje všechny příjmy ze sdílených daní a odvodů, dominuje výběr odvodů na sociální zabezpečení. Na něm se za období od ledna do srpna 2019 vybralo celkem 365,7 miliardy korun, což je o 8,2 procenta více než ve stejném období před rokem. K podobnému nárůstu o 8,1 procenta došlo i u odvodů na veřejné zdravotní pojištění, kde se vybralo 147,1 miliardy korun. Příjmová strana veřejných rozpočtů je pozitivně ovlivněna růstem mezd a zvyšující se zaměstnaností. To se projevuje i na výběru daní.

 

Přesně 40,6 procenta výdajů státního rozpočtu je vynakládáno na sociální dávky, kde nejvyšší položku o velikosti 313,8 miliardy korun tvoří důchody. Vzhledem k plánovanému růstu rodičovských příspěvků a průměrné výše důchodů od příštího roku lze předpokládat, že výdaje na sociální dávky se budou dál skokově navyšovat. Rovněž si lze všimnout meziročního růstu investic. Za osm měsíců letošního roku se proinvestovalo 68,5 miliardy korun, což je o 20,1 miliardy korun více než ve stejném období před rokem. Nárůst investic o 41,4 procenta lze hodnotit pozitivně, protože pomáhá udržovat solidní tempo růstu naší ekonomiky.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Přes 40 procent státního rozpočtu tvoří výdaje na sociální dávky. Vzhledem k současným plánům vlády lze předpokládat, že v budoucnu to bude ještě víc."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top