investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Růst české ekonomiky stagnoval na úrovni 2,6 procenta

31.05.2019

Růst české ekonomiky byl založen na domácí poptávce...

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu zvýšil meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí 2019 z úrovně 2,5 procenta na 2,6 procenta. Česká ekonomika tak podle nových údajů rostla v prvním čtvrtletí letošního roku stejným meziročním tempem jako ve čtvrtém čtvrtletí 2018. Současný ekonomický růst se blíží dlouhodobému průměru, kterého Česká republika dosahovala od svého vzniku do roku 2018.

Růst české ekonomiky byl založen na domácí poptávce. K meziročnímu růstu hrubého domácího produktu nejvíce přispěla spotřeba domácností. Lidé si mohou dovolit navyšovat svou spotřebu díky růstu mezd a vysoké zaměstnanosti, která meziročně vzrostla o 1,4 procenta. V prvním čtvrtletí 2019 bylo v naší ekonomice v průměru zaměstnáno 5 480 000 osob.

 

Výrazný růstový vliv měly firemní investice a spotřeba vlády. Dobrou zprávou je, že i přes problémy kolem brexitu a obchodních válek přispěla k růstu české ekonomiky zahraniční poptávka. Vliv zahraniční poptávky na růst hospodářství byl sice slabší než vliv domácí poptávky, nelze však říci, že by vývoj v zahraničí vedl naši ekonomiku směrem k recesi. V případě, že se tento vývoj podaří udržet, bude se naše ekonomika pohybovat poblíž svého potenciálního produktu, což umožní dál snižovat hospodářské rozdíly mezi Českou republikou a západní Evropou.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Firmy si jsou vědomy kritické situace na trhu práce a masivně investují do automatizace výroby. V případě, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech, sníží se pnutí na pracovním trhu, protože lidská práce bude nahrazena stroji. Lidé bez dostatečné kvalifikace mohou mít v důsledku tohoto vývoje problémy s nalézáním nového uplatnění."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top