investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Purdue Pharma zaplatí za opiátovou krizi v USA 8 miliard dolarů

22.10.2020

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin...

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, dnes přiznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Podnik zaplatí přes osm miliard dolarů (183,4 miliardy Kč) a musí ukončit činnost, informovala agentura AP. Společnost mimo jiné přiznala, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové opiáty.

Urovnání sporu je dosud největším úspěchem federální vlády dovést farmaceutickou společnost k odpovědnosti za závislost na opiátech, která prostupuje celou americkou společností. Kvůli předávkování opiáty zemřelo v USA od roku 2000 přes 470.000 lidí. Třetina těchto úmrtí v roce 2018 souvisela s léky na předpis.


Peníze budou mimo jiné směřovat na léčbu závislosti na opiátech. Společnost bude rozpuštěna a z jejich aktiv vznikne nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, jako je i OxyContin, ale stejně tak i léky na předávkování opiáty. Zisk bude určen k potírání opiátové krize.


Purdue Pharma v roce 2019 požádala o ochranu před věřiteli. Doufala, že se jí tak podaří donutit všechny státy k urovnání žalob. Na společnost a její majitele, rodinu Sacklerových, bylo v tu chvíli podáno více než 2600 žalob.


Zdroj: ČTK



"OxyContin byl předepisován od roku 1995. Nejprve byl vnímán pozitivně jako dlouhotrvající narkotikum, které může pomáhat pacientům trpícím středně těžkou až silnou bolestí. OxyContin se však začal zneužívat kvůli euforickým vlastnostem. Podle odhadů jeho prodej generoval tržby převyšující 35 miliard dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top