investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Průměrná úroková sazba na hypotékách vzrostla

19.12.2018

Hypoteční úvěry opět zdražují. Průměrná úroková sazba na hypotékách v listopadu vzrostla na 2,78 procenta...

Hypoteční úvěry opět zdražují. Průměrná úroková sazba na hypotékách v listopadu vzrostla na 2,78 procenta. Od začátku letošního roku došlo k růstu průměrné úrokové sazby o 0,50 procentního bodu. V nabídkách bank jsou běžné hypoteční úvěry s úrokovými sazbami přes 3,00 procenta. Na přelomu roku lze očekávat další zdražování hypoték, které bude reflektovat růst úrokových sazeb vyvolaný Českou národní bankou. Klienti se musí začít přizpůsobovat méně výhodným podmínkám při získávání a refinancování hypotečních úvěrů.

V listopadu bylo uzavřeno 8 617 hypoték, což je oproti říjnu pokles o 1 973 úvěry na bydlení. Některé finanční instituce stále neuplatňují nová doporučení České národní banky a poskytují hypoteční úvěry i méně bonitním klientům. Celková situace na trhu se však z pohledu klientů zpřísňuje a někteří lidé musí obejít více poskytovatelů hypoték, než úvěr získají. Tato situace povede ke snížení zájmu o hypoteční úvěry, což by mělo zbrzdit růst cen nemovitostí.

 

Na hypotékách se v listopadu rozpůjčovalo 19,50 miliardy korun, což je o necelých 5 miliard korun méně než o měsíc dříve. Měsíční splátka u hypotečního úvěru na jeden milion korun, který bude splácen 20 let, v průměru činí 5 437 korun. Zhruba 56 procent hypoték je využíváno na koupi nemovitosti a 22 procent na výstavbu.

 

Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Restrikce České národní banky na hypotečním trhu začínají fungovat a objem nových hypoték výrazně klesl. V listopadu se oproti říjnu rozpůjčovalo na hypotékách zhruba o 5 miliard korun méně. Nižší objem finančních prostředků tekoucí z hypotečního na realitní trh povede k nižšímu růstu cen nemovitostí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top