investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Provozní zisk Walmartu loni klesl o 21,3 %

21.02.2023

K poklesu přispěly náklady na právní služby a urovnání soudních sporů ohledně takzvané opioidové krize...

Provozní zisk americké maloobchodní společnosti Walmart v loňském fiskálním roce klesl o 21,3 procenta na 20,4 miliardy USD (454 miliard Kč). K poklesu přispěly náklady na právní služby a urovnání soudních sporů ohledně takzvané opioidové krize. Tržby ale vzrostly. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti. Ve výhledu na nový fiskální rok, která začal v lednu, je však firma obezřetná a varovala, že opatrné utrácení spotřebitelů by mohlo tlačit na ziskové marže.

Tržby se za rok do konce ledna 2023 zvýšily o 6,7 procenta na 611,3 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o 7,4 procenta. Čistý zisk se snížil o 14,6 procenta na 11,7 miliardy USD.

Walmart, podobně jako Amazon a další maloobchodní prodejci, zaznamenal v době pandemie nemoci covid-19 růst, protože lidé, kteří zůstali doma, více utráceli za zboží, které nutně nepotřebují a které má vyšší ziskovou marži, jako dekorace. Nyní se však situace změnila a spotřebitelé se více zaměřují na nezbytné zboží, jako potraviny, a firmám tak zůstávají vysoké zásoby a snižují zisky, kterých by dosáhly při prodeji zboží s vyššími maržemi.

Walmart již v minulých čtvrtletích poznamenal, že kupující nyní více sledují, kolik utrácejí, a obracejí se na levnější privátní značky v kategoriích, jako pečivo. Přicházejí také zákazníci s vysokými příjmy, kteří hledají výhodné nákupy potravin.

Ve výhledu na letošní rok je společnost opatrná. Tržby při konstantních kurzech se mají zvýšit o 2,5 procenta až tři procenta. Provozní zisk má při konstantních směnných kurzech vzrůst o tři procenta. Upravený zisk na akcii se má pohybovat v rozmezí 5,9 až 6,05 dolaru, zatímco analytici oslovení agenturou FactSet čekají zisk 6,52 dolaru na akcii.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top