investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

O2 zvýšila za tři čtvrtletí zisk o 12,9 procenta

19.11.2021

Operátor O2 zvýšil letos za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 12,9 procenta na 4,89 miliardy korun. Provozní výnosy stouply...

Operátor O2 zvýšil letos za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 12,9 procenta na 4,89 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o 2,9 procenta na 30,08 miliardy korun. Hlavními zdroji růstu byly výnosy z O2 TV, mobilních dat, informačních a komunikačních technologií a růst výnosů na Slovensku. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF, která ovládá přes 90 procent akcií.

"Zatímco se provozní výnosy za prvních devět měsíců meziročně zvýšily o 2,9 procenta, samostatně v třetím čtvrtletí růst zpomalil na 0,8 procenta. Rozvoj sítí 5G bude vyžadovat zvýšené výdaje do výstavby a provozu, jak na Slovensku, tak i v České republice," uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil.


Celkový počet registrovaných mobilních SIM karet v České republice stoupl na konci září meziročně o 1,4 procenta na 6,023 milionu. Báze mobilních smluvních služeb byla 3,348 milionu. Na Slovensku měla firma 2,25 milionu zákazníků.


"S nástupem sítí 5G lidé razantně zvyšují svou mobilní datovou spotřebu – za prvních devět měsíců meziročně vzrostla o 67 procent. Zvýšili jsme proto rychlosti našich datově neomezených tarifů NEO a znásobili jsme objem dat u tarifů FREE. Podobný trend očekáváme v souvislosti s modernizací naší sítě i do budoucna," dodal generální ředitel Jindřich Fremuth.


Počet SIM pro komunikaci různých zařízení mezi sebou se zvýšil o 70.000 na 800.000. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV, která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, dosáhl k 30. září 586.000, tedy o 83.000 více. Počet zákazníků vysokorychlostního internetu přes kabel i pomocí bezdrátové technologie stoupl meziročně o 26.000 na 875.000.


V České republice se provozní výnosy v devíti měsících roku zvýšily o 2,6 procenta na 24,38 miliardy Kč. Výnosy v mobilním segmentu stouply o 1,6 procenta na 15,1 miliardy Kč. Ve fixním vzrostly výnosy o 4,3 procenta na 9,28 miliardy Kč. Na Slovensku se celkové provozní výnosy zvýšily meziročně o 3,3 procenta na 5,79 miliardy. Kč. Konsolidované kapitálové výdaje stouply o 44 procent na 1,99 miliardy Kč.


Nižší růst výnosů v posledním čtvrtletí byl podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty ve srovnání s předchozími kvartály způsoben novou regulací, kdy vypadla část výnosů z mobilní terminace. Odpovídajícím způsobem se ale snížily náklady, takže to nemělo vliv na marže. "Pandemie má stále negativní vliv na roaming, to ale bylo více než eliminováno ostatními operacemi, zejména mobilními datovými službami. Tradičně klesly hlasové služby fixního segmentu, to ale bylo kompenzováno službami v segmentu internet a O2 TV," dodal.


Výsledky za třetí čtvrtletí jsou podle analytika J&T banky Milana Vaníčka pozitivní především kvůli vyšší než očekávané úspoře na nákladech. "Avšak více než samotná čísla investoři vyčkávají na nabídku vytěsnění minoritních akcionářů, kterou podle dřívějších informací hodlá zahájit majoritní akcionář. Management společnosti zatím neobdržel žádost ke svolání mimořádné valné hromady, která by měla právě vytěsnění minorit schvalovat. Neočekáváme, že by mělo dnešní zveřejnění vliv na vývoj ceny akcie," dodal.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost O2 je největším integrovaným poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti provozuje téměř 8 milionů mobilních a pevných linek.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top