investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Některé západní firmy mají v Číně kvůli zmínce o Ujgurech potíže

25.03.2021

Švédský prodejce oděvů H&M, americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike...

Švédský prodejce oděvů H&M, americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike a další západní firmy se kvůli kritice čínských úřadů ve vztahu k ujgurské menšině v provincii Sin-ťiang potýkají v Číně s problémy. Produkty H&M například zmizely z portálu Tmall, který spadá pod internetového prodejce Alibaba. K bojkotu značky vyzvali někteří uživatelé sociální sítě Weibo a spolupráci s ní i s firmou Nike přerušily nejméně dvě čínské filmové hvězdy. Firmu H&M kritizují také čínská státní média.

Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada v pondělí uvalily sankce na čínské představitele, které obviňují z porušování lidských práv muslimských Ujgurů. Čína reagovala sankcemi na evropské zákonodárce a instituce.


H&M už dříve uvedla, že ji znepokojují zprávy o nucené práci v provincii Sin-ťiang, před rokem z ní proto přestala i dovážet bavlnu. Čínský vládní list People's Daily napsal, že produkty H&M už nejsou ani u internetových prodejců JD.com a Pinduoduo. Čínská média švédskou firmu viní ze lží a ze skrytých záměrů. Čínská státní televize CCTV tvrdí, že H&M chce zničit rozvoj čínských podniků a pracovníků. Firmě vzkázala, že "už není v módě", že se přepočítala, když se snažila být spravedlivým hrdinou, a že za své špatné činy musí zaplatit vysokou cenu.


Čínská herečka a zpěvačka Victoria Song, která loni s H&M spolupracovala na kolekci, se skupinou přerušila vazby, protože podle ní "zájmy země mají největší váhu". Zrušení smlouvy se švédskou společností na sociální síti Weibo oznámil i herec Chuang Süan, který nesouhlasí s "pomluvami a vytvářením fám".


Americká společnost Nike loni vydala prohlášení, ve kterém vyjádřila znepokojení nad zprávami o nucené práci v regionu a zavázala se, že bavlnu ze Sin-ťiangu odebírat nebude. Teď se její sdělení znovu objevilo na sociální síti Weibo. Spolupráci s Nike následně přerušili herec Wang I-po a herečka Tchan Sung-jün, kteří jsou v Číně velmi známí.


Podle serveru BBC přichází nynější prudká reakce Pekingu poté, co se na sociálních sítích objevil příspěvek mládežnické odnože čínské komunistické strany. "Kvůli bojkotu bavlny ze Sin-ťiangu šířit fámy a přitom chtít v Číně vydělávat? To by se vám líbilo!" napsala organizace ve středu ráno na weibo jako komentář k loňskému sdělení H&M.


Na Weibo se dnes podle agentury AFP objevují i názvy dalších značek, které dříve vyjádřily stejný postoj ke zprávám o nucené práci v západočínském regionu, což by mohlo znamenat jejich následný bojkot. Jsou mezi nimi Uniqlo, Zara, Gap nebo Adidas.


Aktivisté a někteří západní politici Čínu obviňují, že Ujgury zadržuje v táborech, kde je mučí, využívá k nucené práci i sterilizuje. To Peking popírá. Tvrdí, že Ujgurové jsou v táborech kvůli zvýšení kvalifikace a na převýchovu dobrovolně. V zařízeních je podle studií amerických a australských institutů internováno zhruba milion Ujgurů.


H&M ve středu uvedla, že nezastává žádný politický postoj a že je v Číně dlouhodobě. Čína je pro tohoto švédského prodejce oděvů čtvrtým největším trhem, loni na tržbách získal 2,9 miliardy švédských korun (7,5 miliardy Kč).


"Nakoupil jsem před pár dny v H&M," řekl dnes agentuře AFP před pekingskou pobočkou švédského řetězce Číňan Liou Siang-jü. "Až se vrátím domů, tak to vyhodím!" ujišťoval. Vedle stojící mladá obyvatelka čínského hlavního města Kuo I řekla, že pokud nějaká značka kritizuje její zemi, bude ji bojkotovat.


Čínský státní list Global Times napsal, že majitel řetězce Zara, firma Inditex, prohlášení k Sin-ťiangu ze svých anglických a španělských webových stránek potichu odstranil, uvedla agentura Reuters.



Zdroj: ČTK



"Společnost Apple přestala spolupracovat s čínskou společností Ofilm Group. Ta se údajně podílí na přesidlování Ujgurů z provincie Sin-ťiang do jiných částí Číny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top