investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lufthansa vykázala za rok 2020 rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur

04.03.2021

Německé aerolinky Lufthansa vykázaly za loňský rok kvůli dopadům pandemie...

Německé aerolinky Lufthansa vykázaly za loňský rok kvůli dopadům pandemie covidu-19 rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur (175,5 miliardy Kč). V roce 2019 měly zisk 1,2 miliardy eur. Šéf podniku Carsten Spohr předpokládá, že letos bude mít letecká společnost provozní ztrátu nižší. Nabídka letů podle něj tento rok dosáhne 40 až 50 procent úrovně z roku 2019. Předchozí prognóza přitom počítala s 60 procenty. Společnost letos opět nevyplatí dividendu.

Za čtvrté čtvrtletí tyto největší evropské aerolinky vykázaly nižší čistou ztrátu, než se čekalo, konkrétně 1,14 miliardy eur. Analytici očekávali, že od října do prosince společnost prodělá až 1,24 miliardy eur.


Lufthansa se stejně jako ostatní letečtí přepravci potýká s negativními dopady pandemie covidu-19 a musela si sjednat státní pomoc devět miliard eur, aby se vyhnula hrozbě bankrotu. Spohr předpokládá, že ji společnost letos celou nevyčerpá. Má dále za to, že aerolinky v prvním kvartále měsíčně přijdou v průměru o 300 milionů eur.


"Od léta očekáváme silnější poptávku, jakmile se díky rozšíření testů a očkování uvolní cestovní omezení," řekl Spohr. Lufthansa počítá s krátkodobým zvýšení nabídky na 70 procent úrovně před koronavirovou krizí.


Agentura Reuters minulý týden přinesla zprávu, že do letního letového řádu Lufthansy přibyly dvě desítky míst z Frankfurtu nad Mohanem a 13 destinací z Mnichova. Počítá se mimo jiné s Karibikem, Kanárskými ostrovy a Řeckem.


Zdroj: ČTK



"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top