investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Důvěra v ekonomiku klesla

26.11.2018

Český statistický úřad dnes zveřejnil předstihové ukazatele o důvěře v ekonomiku...

Český statistický úřad dnes zveřejnil předstihové ukazatele o důvěře v ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry v listopadu klesl o 0,5 bodu na hodnotu 99,3. Nejvíce poklesla důvěra spotřebitelů, která se snížila o 5,1 bodu na hodnotu 106,9. Spotřebitelé se obávají zhoršující se ekonomické situace v horizontu příštích dvanácti měsíců. Mírně rostou rovněž obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, která se však dlouhodobě udržuje na velmi nízkých úrovních. Ke zhoršení indikátoru důvěry došlo i v průmyslu, kde byl zaznamenán pokles o 0,7 bodu na hodnotu 95,2. Průmyslníci se obávají poklesu tempa růstu výrobní činnosti v následujících třech měsících.

Předstihové ukazatele v České republice navázaly na výsledky klíčových zemí Evropské unie, které byly zveřejněny v závěru minulého týdne. Německý index nákupních manažerů PMI, který sleduje změny ekonomických podmínek ve výrobě, klesl o šest desetin na hodnotu 51,6 bodu. Podobného výsledku dosáhl i předstihový index PMI ve Francii, kde klesl o pět desetin na hodnotu 50,7 bodu.

 

Zhoršující se předstihové ukazatele důležitých evropských ekonomik společně s klesající důvěrou v českou ekonomiku se mohou projevit dalším snížením tempa růstu tuzemského hospodářství. Již ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt rostl meziročně jen o 2,3 procenta. Pro příští rok přitom existují reálné hrozby, které by mohly růst ekonomiky dál zpomalovat. Jedná se hlavně o takzvaný tvrdý brexit či vtažení Evropské unie do obchodních válek. Růstu české ekonomiky rovněž nepomáhá zvyšující se úroková sazba, která zdražuje firemní úvěry a snižuje motivaci k investicím.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pokles důvěry v českou ekonomiku navazuje na výsledky z Německa a Francie. Pozitivní nálada z dobrého stavu hospodářství postupně vyprchává a lidé se začínají obávat zhoršující se ekonomické situace. V příštím roce se navíc budeme muset vypořádat s hrozbami brexitu a obchodních válek. Do toho všeho se zvyšují úrokové sazby, které tlumí ekonomický růst."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top