investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Direct Listing (Technický Listing)

08.03.2021

V roce 2021 se chystají nabídnout své akcie na burze metodou direct listingu společnosti jako Coinbase nebo Roblox. Direct listing v minulosti pro vstup na burzu úspěšně využily například společnosti Spotify, Slack, Palantir nebo Česká zbrojovka Group. Pro pochopení tohoto termínu a odlišení od metod SPAC nebo IPO Vám pomůže následující text.


Typy vstupu firem na burzu

Mezi hlavní metody vstupu akcií na veřejný trh řadíme IPO (Initial Public Offering), ve které si společnost najme služby investiční banky, která provádí služby roadshow a proces bookbuilding. Více ve článku IPO. Metoda SPAC probíhá takzvanou fúzí již veřejně obchodovatelné akviziční společnosti s cílovou společností. Akviziční společnost dodává ve fúzi kapitál a cílová společnost akvírované aktivum. Výhodou tohoto vstupu na burzu je větší spravedlnost při cenotvorbě, jelikož akcie SPAC může koupit i retailový investor s malou investiční částkou. Na druhou stranu zde panuje velká míra nejistoty a rizika, jelikož do mergeru nezná cílovou společnost. Jakou alternativu tedy společnosti při nabídce svých akcií na veřejném trhu mají?


Investujte do akcií   Druhy akcií    Splatnost akcií   Akcie - co bude dál


Co je Direct listing?

Direct listing neboli Direct Placement Offerings (DPO) je podobný metodě IPO s tím rozdílem, že společnost nemá tak velkou míru jistoty upsání nabízeného počtu akcií a především prodává již existující akcie bez pomoci ostatních subjektů (investiční banky, obchodníci s cennými papíry nebo ostatní nelicencovaní poradci). Direct listing je tedy obecně rizikovější, ale emitenti se silným kmenem zákazníků a známým brandem často přistupují právě k této formě.


Výhody Direct listing

Proč si tedy společnosti vybírají tuto metodu pro vstup?

  • Prvním a největším důvodem jsou náklady. Při technickém listingu akcií se společnost, v porovnání s IPO, vyhne placení vysokých poplatků subjektům zařizujícím úpis a distribuci cenných papírů institucionálním investorům. Tyto náklady v některých případech mohou dosahovat až jednotek procent z celé emise.
  • Druhou motivací je absence takzvaného lockup period, což managementu a původním vlastníkům dává absolutní volnost v prodeji svých akcií hned po uvedení cenného papíru na trh.
  • Třetí výhodou DPO je nenaředění podílů původních vlastníků, což prakticky nesnižuje míru budoucích toků hotovosti z držby akcie pro původní akcionáře. Direct listing tedy společnosti mohou využívat pro zvýšení kredibility na trhu dluhového financování nebo zvýšení reputace směrem k zákazníkům a obchodním partnerům.

Nevýhody Direct listing

Společnost v případě potřeby není příliš schopná získat nový kapitál, pokud nejsou nabízené akcie vlastněny přímo společností vstupující na burzu.

Druhou nevýhodou DPO může být absence roadshow, kterou při IPO zpravidla zajišťují právě nákladní poradci. Tyto ušetřené náklady se pak mohou společnosti vymstít v omezeném zájmu o nabízené akcie.

Další významnou nevýhodou je i absence tzv. Greenshoe option, která při IPO dává možnost upisovatelům odkoupit od emitenta dodatečné množství akcií, kterým uspokojí poptávku v případě, že je o akcie vyšší zájem, než je původně očekáváno. V případě, že jsou někteří investoři při IPO v short pozici, greenshoe opce pomůže těmto prodejcům pokrýt své ztráty a zároveň zamezit shortsqueezu z důvodu nízké likvidity.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top