investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Daňový systém je příliš složitý

29.05.2019

Daňový systém v České republice je zbytečně složitý a zaslouží si výrazné zjednodušení...

Daňový systém v České republice je zbytečně složitý a zaslouží si výrazné zjednodušení. To dokládá například index daňové složitosti, který vypracovaly univerzity v Paderbornu a Mnichově ve spolupráci se společností BDO. Podle tohoto indexu má Česká republika 85. nejsložitější daňový systém ze sta hodnocených zemí. V Evropské unii jsou přitom jen čtyři země, které mají složitější daňový systém, než je ten český.

Politici o tomto problému sice mluví, ale nepředkládají realistické návrhy na zjednodušení daňového systému. Místo toho se zaměřují na úpravu parametrů. Změna stanovení základu daně či daňové sazby však ve skutečnosti nevede ke zjednodušení daňových předpisů. Parametrickými úpravami se mění pouze výše daňového výběru, nikoliv složitost systému.

 

Některé politické strany se rozhodly daňový systém zjednodušit rušením vybraných daní. To však také neřeší základní problém. Tím, že se zruší daně, jejichž daňový výběr je z pohledu veřejného sektoru postradatelný, se nezmění složitost klíčových daní, které jsou z pohledu času stráveného nad vyplňováním daňových přiznání rozhodující.

 

Některé návrhy na rušení daní lze dokonce označit jako nepromyšlené. Například návrh, aby živnostníci s příjmy do jednoho milionu korun nemuseli platit žádné daně, vypadá na první pohled líbivě. Lze dokonce říci, že drobní živnostníci platí tak zanedbatelné daně, že je z pohledu veřejných rozpočtů skoro zbytečné je vybírat. Je však nutné zdůraznit, že zrušení daňové povinnosti pro živnostníky by v daňovém systému vytvořilo prostor pro obrovské daňové optimalizace. V konečném důsledku by tak veřejné rozpočty nepřišly pouze o dnes vybírané prostředky od živnostníků, ale rovněž o mnoho dalších daňových příjmů.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Je iluzorní si myslet, že politické strany bez odborného zázemí ministerstva financí dokáží vymyslet propracovanou změnu daňového systému. Návrhy opozičních stran se tak logicky zužují jen na parametrické úpravy a škrtání současných předpisů. Tudy však cesta ke zjednodušení klíčových daňových předpisů nevede. Je proto zapotřebí, aby si zjednodušení daňového systému vytkla za cíl samotná vláda."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top