investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Coursera

13.04.2023

Růstová společnost která spolu se špičkovými americkými univerzitami poskytuje univerzální přístup ke kvalitnímu vzdělání po celém světě.

O společnosti

Americká společnost Coursera Inc. patří k největším světovým online vzdělávacím platformám. Coursera spolupracuje s prestižními univerzitami a globálními společnostmi s nimiž ve spolupráci poskytuje online kurzy, certifikace a tituly ve velkém množství oborů. Koncem roku 2022 Coursera měla 118 miliónu registrovaných uživatelů a spolupracovala s více než 300 univerzitami a neakademickými společnostmi, mezi které patří i prestižní univerzity: Yale, Stanford, Chicago, Princeton, London, Toronto apod. Společnost také spolupracuje s neakademickými partnery jako je Google, IBM, Accenture, Amazon, Interactive Brokers, Microsoft, Nvidia, Oracle, Philips, pwc atd. Instituce po celém světě využívají Courseru na dovzdělání, či přeučení zaměstnanců, občanů a studentů v oblastech jako je data science, technologie a byznys. Společnosti založili v roce 2012 dva profesoři počítačových věd Stanfordské Univerzity Andrew Ng a Daphne Koller. Jejich misí je „poskytnout univerzální přístup ke špičkovému vzdělání“.

Konkurenti

Mezi konkurenty Coursery patří: velký online poskytovatel vzdělávání Udemy, Khan Academy, Harvardský edX, Skillshare, Udacity a Alison. Z toho edX a Udemy představují největší konkurenty, stálo by za to udělat krátké srovnání Coursery s těmito společnostmi. Oproti edX, Coursera je o něco lepší v kvalitě poskytovaných kurzů, ačkoli obě platformy přísně monitorují svoji kvalitu. Coursera má také více specializačních a titulových programů. Udemy poráží Courseru v tom, že má 100 000 kurzů, kdežto Coursera pouze 5 000 a to se projevuje na tržbách, kdy Udemy má o 100 mil. USD vyšší tržby. Ovšem v čem je Coursera citelně lepší je kvalita kurzů a množství akreditovaných kurzů. Také se liší kvalitou přednášejících, kdy v Udemy nejsou kladeny tak vysoké standardy na vedoucí kurzů. Coursera vedoucí kurzů čerpá z významných univerzit a společností. Hlavní výhodou Coursery oproti konkurencí je tedy kvalita a akreditace nabízených kurzů, které jdou ruku v ruce s vyššími maržemi a cenou za kurzy.

Coursera je svým charakterem startup ve fázi rozvoje, což mimo jiné ukazuje i tabulka výše. Tržby v průměru rostly ročně o 30 % a konzervativně se očekává, že i v dalších letech bude růst tempem zhruba 15 % za rok. V roce 2022 dosahovala tržeb více jak půl miliardy USD a pokud budou růst tempem 15 % ročně, tak v roce 2027 by měla přesáhnout jedné miliardy USD v tržbách. Hrubý zisk společnosti se pohybuje na zdravých 60 % a konzervativním předpokladem je, že to spadne na 53 % v průměru v dalších letech. Provozní zisk EBITDA a čistý zisk společnosti jsou zatím záporné, neboť společnost investuje velké prostředky do marketingu a na budoucí expanzi, toto je typické pro startupy.

V roce 2020 byly náklady na marketing 107 miliard USD v roce 2021 179 miliard a v minulém roce 227 miliard USD. Také náklady na výzkum a vývoj se více než zdvojnásobily za poslední 3 roky ze 76 miliard USD na 165 miliard USD. Náklady na agresivní expanzi tak v posledních letech gradovaly a rostly rychleji než tržby. Tato dynamika pravděpodobně v dalších letech výrazně zpomalí, neboť se tím prohlubuje záporný čistý zisk, a to by se nadále nemuselo líbit investorům. Bloomberg analytici přesně to také prognózují – v roce 2023 by se měla čistá ztráta začít snižovat na 161 miliard USD, oproti 175 miliardám v roce minulém a v roce 2024 už výrazněji na -129 miliard USD.

Pokud začne čistá ztráta klesat v roce 2023 bude to velmi příjemnou zprávou pro investory a již z kvartálních zpráv by měla být trajektorie čistého zisku zřetelná. Počet registrovaných uživatelů roste každým rokem průměrně o 23 % a očekává se konzervativní růst o 15 % v dalších letech. Počet studentů, jež pracují na akademických titulech také sleduje zdravý růst, předpokládá se 20% růst každoročně v dalších 2 letech. 

V tabulce výše je zobrazen kvartální vývoj klíčových finančních položek. Coursera pravidelně každý kvartál úspěšně zvyšuje své tržby. Za posledních 8 kvartálů společnost neměla ani jeden záporný mezikvartální růst v tržbách. Provozní zisk EBITDA již pravděpodobně dosáhl svého dna ve 4. kvartále 2021 a od 2. kvartálu 2022 to vypadá, že konverguje k nule. Čistý zisk by měl taktéž v blízké budoucnosti začít konvergovat k nule. Na kvartální bázi v roce 2022 nebyly k dispozici data počtu registrovaných uživatelů a počtu studentů. Na roční bázi jsou tržby tvořeny převážně běžnými spotřebiteli. V menší míře pak kontrakty s partnerskými organizacemi a nejmenší složkou tvoří akademické tituly. Například v roce 2022 56 % tržeb tvořili běžní spotřebitelé, 34 % partnerské organizace a zbylých 10 % akademické tituly neboli studenti.

Jak je vidět na grafu, společnost od svého primárního úpisu akcií na začátku dubna 2021 ztrácela tržní kapitalizaci. Jednak je tento vývoj dán opadnutím počátečního nadšení, které bývá často spojeno s primární emisí a také průběžnou emisí akcií na financování rozvoje firmy, což vedlo ke zředění stávajících akcionářů. Důležitým faktorem je také to, že v průběhu 2022 na trzích panoval medvědí trh, který akciím společnosti taktéž nepřidával a většina společností tak měla podobný vývoj cen akcií, jako Coursera. Startupy a ztrátové společnosti utrpěly ze všech nejvíce v průběhu tohoto medvědího trhu. Na konci září 2022 ceny akcií Coursery nalezly své dno a od té doby se drží nad touto úrovní. Dobrou zprávou je, že společnost na konci minulého roku vykázala peněžní zásobu ve výši 780 miliónů USD, a tedy je nepravděpodobné, že by mělo docházet k dalšímu zředění stávajících akcionářů. 

Při větším přiblížení grafu lze nalézt technické úrovně podpory a rezistence, které by mohly pomoci s načasováním vstupu/výstupu z daného titulu. V kombinaci s technickými indikátory RSI (Relative Strength Index) a MACD (Moving Average Convergence Divergence) lze vytvořit pravděpodobné scénáře dalšího vývoje ceny akcie, izolovaně od vnějších vlivů. Cena akcie nalezla své dno 23.9.2022 na hodnotě 9,8 USD, tato hodnota tedy tvoří úroveň podpory do budoucna. Druhá úroveň podpory se nalézá na 11,5 USD, kde se zhruba nachází cena akcie nyní. Kromě těchto dvou úrovní vyznačené zeleně na grafu, lze identifikovat i další dvě úrovně rezistence, vyznačené červeně. Jedná se o ceny 12,4 USD a 14,1 USD. Mimo těchto jednoduchých technických úrovní se v grafu tvoří i vzrůstový tunel (černě), který má nyní úroveň podpory zhruba na 11,0 USD.

Cenový interval 11,0 – 11,2 USD na základě této analýzy tedy tvoří solidní úroveň podpory, od které se bude mít cena akcie tendenci odrážet směrem nahoru. Odraz směrem vzhůru potvrzuje i RSI, který ukazuje na přeprodanost dané akcie (pod hodnotou 50). MACD ukazuje potenciální změnu v momentu, od počátku února 2023 nyní možná přichází na řadu růstové momentum. Tato analýza identifikuje střednědobě „nákupní zónu“ v intervalu 9,8 – 11,5 USD a „prodejní zónu“ v intervalu 14,0 – 17,7 USD. Ovšem technická analýza nevylučuje příznivý dlouhodobý vývoj společnosti a střednědobá spekulace tak nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální strategií.

Doporučení Bloombergu

Většina analytiků zvolených agenturou Bloomberg mají nákupní doporučení na akcie Coursery (9 ze 14), zbylá část má pak doporučení držet (5 ze 14). Konsenzus analytiků ohledně cílové ceny akcie společnosti se nachází na úrovni 18,36 USD, což představuje téměř 60% zhodnocení oproti současné ceně (11,5 USD). Mezi analytiky například Josh Baer z Morgan Stanley má doporučení overweight/attractive s cílovou cenou 18 USD na akcii. Thomas Sunglehurst z Citigroup má doporučení buy s cílovou cenou 30 USD na akcii. Terry Tillman z Truist Securities má doporučení hold a cíluje cenu akcie na 12 USD. Rishi jaluria z RBC Capital má doporučení outperform a cílovou cenu na 18 USD za akcii. Zmíněná doporučení analytiků jsou z března 2023. Je atraktivní, že ani jeden z analytiků nedal sell doporučení pro akcie Coursery. 


Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoli individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top