investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Co je komodita a jak do nich investovat?

13.02.2023

Možná jste nikdy nevkročili do vlastního kukuřičného pole nebo na svém dvorku nevyvrtali ropný vrt. Ale jako spotřebitel jste do značné míry součástí trhu s komoditami. Komodity a jejich ceny jsou důležitou součástí našeho každodenního života a mohou být také součástí investiční strategie. Ale i když neinvestujete do komodit, stále stojí za to tyto trhy sledovat jako indikátory tržní nálady a ekonomického zdraví.

Co je komodita


Komodity jsou suroviny nebo zemědělské produkty, které lze nakupovat a prodávat. Vyrábějí se ve velkém množství, což znamená, že se s nimi také obvykle obchoduje ve velkém. Spolu s akciemi, dluhopisy a nemovitostmi jsou komodity jednou z hlavních tříd aktiv.

Světové obchodni komodity

Co patří mezi komodity


Komoditou může být přírodní zdroj nebo zemědělský produkt. Některé druhy jsou:

Pšenice, kukuřice, sójové boby nebo jiné volně ložené potraviny
Skot nebo jiná hospodářská zvířata
Bavlna
Řezivo
Cukr
Drahé kovy, jako je zlato
Domácí a zahraniční měny
Uhlí, ropa a další fosilní paliva

Komodity se používají k výrobě jiného zboží a služeb. Prodávají je společnosti, které je vyrábějí, a kupují je společnosti, které je používají. Dřevo se například používá k výrobě budov a nábytku. Komodity stejné kvality jsou popsány jako „zaměnitelné“, což znamená, že je lze vzájemně zaměňovat bez ohledu na to, kdo je produkoval, těžil nebo pěstoval.

Pokud se například vysoce kvalitní měď vyrábí ze dvou dolů, jednoho v Coloradu a druhého ve Wyomingu, je zastupitelná. Pro kupujícího je jedno, který důl to vyrobil. Důležité je, že lze získat stejnou kvalitu a čistotu mědi.

Jak se obchodují komodity?


Když obchodujete s komoditami, platíte za právo nebo povinnost koupit nebo prodat podkladovou futures, což je samo o sobě právo nebo povinnost koupit nebo prodat podkladové aktivum, aniž byste je inkasovali. To může být matoucí a riskantní pro nové kupující, kteří nemají znalosti o tom, jak se ceny a zboží mohou v budoucnu pohybovat. Finanční prostředky, které potřebujete k hromadnému nákupu a prodeji komodit, mohou být také mimo dosah.

Individuální investoři


Individuální investoři mohou také investovat do komoditních poolů, které představují způsob, jak diverzifikovat aktiva, která držíte. Tyto fondy jsou často strukturovány jako podílové fondy nebo produkty obchodované na burze (ETP), ale liší se od tradičních podílových fondů nebo fondů obchodovaných na burze. Nevlastníte podíl na samotném majetku. Místo toho kupujete právo koupit nebo prodat aktivum na krátkou dobu v budoucnosti.

Nejsnadnější vstup do světa komodit představuje nákup čistého fyzického zlata například v BHS. Vybrat si můžete z čistých zlatých slitků konkrétních hmotností nebo se zaměřit na sběratelské zlaté mince, které nabývají i uměleckou hodnotu.

Obchodování s komoditami

Kde obchodovat s komoditami?


Komodity se obchodují na futures trhu, kde lidé vyrábějící zboží a lidé, kteří je kupují, vyjednávají o platbě. Tyto smlouvy také stanoví budoucí datum, kdy bude zboží dodáno. Lidé, kteří obchodují s komoditami, mohou být:

Zemědělci a horníci, kteří vyrábějí zboží
Firmy, které nakupují nebo používají zboží
Investoři a spekulanti
Spotřebitelé a strategičtí uživatelé


Existuje mnoho příkladů obchodování s komoditami


Farmáři předprodávají kukuřici na futures trhu. Nepřijdou o peníze, pokud ceny kukuřice klesnou mezi výsadbou a v době, kdy jsou připraveni poslat kukuřici na trh.


Letecká společnost nakupuje palivo za pevnou sazbu pomocí futures kontraktu, což jí umožňuje vyhnout se překvapivým změnám cen ropy a benzínu.


Řetězec kaváren nakupuje obrovské množství surové kávy na futures trhu, aby vyrobil svou značkovou kávu. Nákup probíhá za dnešní ceny, takže náklady na výrobu značkové kávy budou stabilní.


Newyorská burza cenných papírů na Manhattanu

Burza s komoditami


Většina komodit, ale ne všechny, se obchoduje na takzvané „komoditní burze“. Dvě běžné jsou Chicago Board of Trade (CBT) a New York Mercantile Exchange (NYMEX). Tyto burzy umožňují nakupovat a prodávat komodity stejným způsobem jako akcie. Vytvářejí standardní smlouvu o tom, kdy se obchod uskuteční, což vytváří pevnou cenu a budoucí datum dodání zboží, se kterým se obchoduje. K tomuto datu se s komoditou obchoduje a peníze se vyměňují. Cena v té době je ta ve smlouvě, bez ohledu na to, jaká je aktuální cena komodity na volném trhu.


Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top