investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Cena zlatých slitků

01.01.2020

Zlaté slitky představují jednu z nejoblíbenějších variant investice do zlata. Svou popularitu si získaly především pro svou snadnou zpětnou zpeněžitelnost (likviditu) a také proto, že mnoho investorů upřednostňuje možnost si na své zlato opravdu sáhnout. Cena zlatého slitku se určuje podle dvou rozhodujících údajůhmotnosti slitku a aktuální ceny zlata.


Hmotnost slitků

Slitky se vyrábí v různých velikostech. Mezi drobnějšími investory jsou nejběžnější menší lisované slitky o hmotnostech v řádech jednotek gramů. Větší slitky bývají vyráběny technologií odlévání zlata. Tyto slitky mají charakteristický povrch. Obchoduje se ale i s většími hmotnostmi stovek gramů, nebo dokonce kilogramu.


Cena zlata

Aby bylo možné určit hodnotu zlatého slitku, je nejprve nutné určit aktuální cenu zlata v korunách. Ta se odvíjí především od burzovní ceny na globálním trhu a v přímém smyslu platí především pro obchodníky na burze, tedy pro ty, kteří obchodují s více než 1000 oz. (asi 31,1 kg). Pro obchody s nižším množstvím se cena navyšuje o poplatek, tzv. prémium. Jedná se o přirážku, kterou si obchodníci účtují, aby pokryli výrobní náklady zpracovatelů, za distribuci a také obchodní marži. Ke koncovému zákazníkovi se tak dostává zlatý slitek za cenu asi o 3−7 % vyšší, než je burzovní cena surového zlata.


Kurz

Významnou složkou, která ovlivní reálnou hodnotu vašeho zlatého slitku, je i aktuální směnný kurz. Obchody se zlatem totiž probíhají standardně v dolarech a v nich je tak určována jeho aktuální cena. Pro českého investora je tedy kromě ceny samotného zlata důležité sledovat i vývoj kurzu české koruny vůči dolaru. Čím je koruna silnější, tím více zlata je možné za stejnou cenu nakoupit. Ovšem o to klesá aktuální potenciální prodejní cena zlata, které investor již vlastní. A stejně je to i naopak. Slabší koruna nepřeje investici, ale zase pomáhá při prodeji.


Jak na rizika

Investiční experti se vesměs shodují na tom, že investice do zlata jsou jednoduchým nástrojem, jak vyvážit své investiční portfolio. Jak tedy snadno investovat bez nutnosti neustálých výpočtů zmíněných výše? Dobrá rada pro méně zkušené nebo příliš zaneprázdněné investory zní: nekupovat velké množství zlata najednou, ale investovat postupně po menších částkách. Pokud se investor rozhodne pro postupné pravidelné ukládání do zlata, ceny a kurzy se dlouhodobě průměrují. Zlato se nakupuje v časech, kdy je levnější i kdy je dražší, celková investice však kumulativně roste podle dlouhodobého vývoje.


Likvidita

Ve chvíli, kdy investor usoudí, že je pro něj výhodné nebo potřebné již nakoupené fyzické zlato opět zpeněžit, je to pro něj poměrně snadné. Zlato vykupují specializované obchody či zlatnictví, které otestují pravost a vyplatí příslušnou částku. V případě investičních zlatých slitků je situace ještě výhodnější. Pokud jsou certifikované a ideálně v neporušeném obalu, je jejich hodnota vyšší než v případě „obyčejného“ zlata. Nejvýhodněji lze zlato prodat zpět obchodníkovi, od kterého investor původně zlato koupil. V tom případě je ryzost a pravost zlata zaručena. Pokud investor chce zpeněžit zlaté mince, medaile nebo jiné umělecké předměty, nejlepší ceny pak dosáhne při návštěvě aukčního domu. Pokud vlastníme zlaté předměty s uměleckou hodnotou, což mohou být například zlaté mince nebo medaile, bude nutné pro dosažení rozumné ceny navštívit aukce.



Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top