investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bitcoin v posledních dnech zaznamenal vzestup

07.11.2017

Jeho cena roste skoro denně a rychle se mění. Nabízí tak atraktivní a zdánlivě téměř okamžité zisky. Situace se ale může velmi rychle obrátit...

Je tento nárůst podle vás bublina, co za ním lze vidět a jak se bude cena Bitcoinu vyvíjet dál?

„Na jedné straně je Bitcoin spekulativní bublina, jejíž budoucí vývoj se dá velmi těžko predikovat, na straně druhé ale lze pochopit, proč je pro některé spekulanty tak atraktivní. Jeho cena roste skoro denně a rychle se mění. Nabízí tak atraktivní a zdánlivě téměř okamžité zisky. Situace se ale může velmi rychle obrátit. Jde primárně o spekulaci, ne investici. Navíc pokud se stane Bitcoin příliš populárním, začne ohrožovat tradiční centrální banky, které vydávají papírové peníze. Vlády poté pravděpodobně razantněji zasáhnou.“ komentuje hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

„Velké finanční instituce ale cítí v Bitcoinech příležitost, takže umožní obchodování s touto kryptoměnou a objemy obchodů pravděpodobně porostou a ještě více se rozšíří povědomí o této měně, zjednoduší její nákup a prodej na světových burzách. To by mělo cenu krátkodobě ještě zvýšit,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

 

Bitcoin se už po druhé rozštěpil a zřejmě se bude dělit i dál. Co to znamená? Nejen pro nově vzniklé „forky“ ale i pro samotný Bitcoin, či obecně pro kryptoměny?

„Bitcoin si lze představit jako počítačový program s definovaným zdrojovým kódem. V minulosti se již stalo, že se objevila významná skupina lidí, která si přála úpravu zdrojového kódu, čímž vytvořila nový Bitcoin. Nyní jsme v situaci, kdy bude docházet k dalším úpravám zdrojového kódu, což povede k dalšímu rozštěpení.

Na minulém štěpení Bitcoinu vlastníci této virtuální měny vydělali. Nyní jsou očekávání podobná, proto cena Bitcoinu roste. Samotná teze, že se vyplatí Bitcoin nakupovat před tzv. forkem, je však velmi riziková a nelze ji doporučit investorům s nízkou averzí k riziku. Úspěch nového Bitcoinu bude záležet na podpoře ze strany těžařů této měny a je velmi nejistý. Pro ostatní kryptoměny bude rozštěpení Bitcoinu znamenat větší konkurenci, vyšší nejistotu a tedy i vyšší volatilitu,“ komentuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

Kdy, v jakých konkrétních případech, má smysl provádět s Bitcoinem běžné transakce?

„Provádění transakcí pomocí Bitcoinu je značně nepraktické. Samotné poslání Bitcoinu trvá přibližně hodinu a tato transakce může stát více než 100 Kč. Dříve se Bitcoin využíval k nelegálním obchodům z důvodu vysoké anonymity. Dnes však je již Bitcoin více kontrolovaný a jeho úlohu začínají přebírat jiné kryptoměny. Transakce v Bitcoinech jsou spíše pro nadšence a běžně se nevyužívají,“ dodává hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

Za co osobně Bitcoin považujete? Je to měna, aktivum, komodita či ještě něco jiného?

„Bitcoin je v první řadě spekulace, ne investice. Je bližší komoditě než měně. Část kupců Bitcoin bere jako dlouhodobou pojistku proti krachu papírových měn, podobnou, jakou je zlato. Další skupina jsou také dlouhodobí investoři, kteří spekulativně sází nato, že kryptoměny budou megatrendem, který změní svět a budou nesmírně populární. A v neposlední řadě jsou zde spekulanti, které láká vysoký růst ceny a obchodují kryptoměny s cílem vydělat na krátkodobých pohybech. Takže část investorů skutečně používá Bitcoin i jako třídu aktiv. Jde ale o velice spekulativní aktivum s nejistou budoucností,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top