investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bitcoin se dostává do puberty

04.01.2019

Kryptoměna bitcoin vznikla 3.ledna 2009. Od té doby zažil bitcoin deset bouřlivých let...

Kryptoměna bitcoin vznikla 3.ledna 2009. Od té doby zažil bitcoin deset bouřlivých let. Na začátku neměl prakticky žádnou hodnotu, dnes se obchoduje za přibližně 4 000 dolarů. Takto masivního nárůstu v ceně dosáhla kryptoměna bitcoin díky geniálnímu marketingu, kdy o ní psala všechna světová média, a tak se bitcoin dostal do širokého povědomí lidí. Přestože o bitcoinu téměř každý již slyšel, pro běžné transakce jej lidé příliš nevyužívají. V tom spočívá jeho největší slabina. Lidé bitcoinu nepřišli na chuť a ten se tak stal kryptoměnou pro omezené množství technologických nadšenců.

Na přelomu let 2017 a 2018 dosahoval bitcoin své nejvyšší hodnoty blížící se částce 20 000 dolarů. Následně na celém trhu kryptoměn praskla bublina a hodnota bitcoinu se propadla o přibližně 80 procent. V té době lidé přišli o velké množství peněz a celková tržní kapitalizace kryptoměn se snížila o téměř 700 miliard dolarů. Kryptoměny se dostaly do nelibosti značné části lidí, kteří z trhu postupně odešli.

 

V souvislosti s kryptoměnami se často mluví o jejich decentralizované povaze, do které nemohou zasahovat vládní instituce. Zkušenosti z trhu nám však ukazují, že po zavádění regulací na bitcoin a další kryptoměny jejich hodnota prudce klesá. Regulátoři jsou tak schopni účinně ovlivňovat trh s kryptoměnami. Ve chvíli, kdy by například centrální banky viděly v kryptoměnách výrazné ohrožení, jsou schopny celý trh srazit na kolena. Je tedy zřejmé, že o nezávislosti kryptoměn na reálném světě vůbec nemůže být řeč.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Když jsem o bitcoinu v průběhu roku 2017 přednášel na konferencích, všiml jsem si, že většinu lidí nezajímá, jak bitcoin funguje. Účastníci konferencí se pouze chtěli dozvědět, jak mohou bezpracně vydělat co nejvíce peněz. Tehdy jsem si uvědomil, že celý trh kryptoměn ovládá chamtivost a vzniká tak velká bublina, na kterou jsem společně s dalšími ekonomy dlouhodobě upozorňoval. Mnozí lidé však na tato varování nebrali zřetel a dnes jsou v hluboké ztrátě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS






Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top